Binnenkijken met Thijs Wolzak in Design Museum Den Bosch

Tussen september 2011 en januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieur. De fotoserie werd wekelijks getoond in de populaire rubriek ‘Binnenkijken’ in NRC Handelsblad. Design Museum Den Bosch toont van 13 oktober tot en met 17 februari 2019 een selectie uit deze serie. Het tentoonstellingsontwerp is van Kossmann.dejong.

 

Uit de serie is een selectie gemaakt van 23 beelden die los in de ruimte in groot formaat lichtkasten worden gepresenteerd. Het tentoonstellingsontwerp van Kossmann.dejong versterkt twee belangrijke kwaliteiten van de beelden. De foto’s bevatten ten eerste vele details die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Door elk beeld op een groot formaat te tonen, wordt elke woonruimte een schatkamer van ontdekkingen. Ten tweede heeft de kijker door de ruimtelijke werking van de foto’s het gevoel in de deuropening van een ruimte te staan en er zo binnen kan lopen. Dit gevoel wordt versterkt door de bewoners zelf die via audiohandsets, aan het woord komen.

 

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het project ‘Human Interior’ van Thijs Wolzak. Bij de foto’s zijn interviews met de bewoners te horen, en geeft filosoof Coen Simon zijn visie op het interieur. Tegelijkertijd verschijnt het boek Human Interior (uitgeverij Lecturis) met 50 foto’s uit de serie en teksten van Arnon Grunberg en filosoof Coen Simon.

 

‘Binnenkijken’, vanaf 13 oktober in Design Museum Den Bosch. Foto: Thijs Wolzak.