European Design Award voor Canon van Nederland

Kossmann.dejong heeft 2 juni jl. in Oslo een zilveren European Design Award ontvangen voor de presentatie  ‘Canon van Nederland’. Deze multimediale presentatie, met vijftig themavensters als een samenvatting van de Nederlandse geschiedenis, is sinds september 2017 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

De Canon van Nederland, de meest recente presentatie van het museum, kreeg de award gekregen vanwege het bijzondere en originele ontwerp waardoor de bezoeker de geschiedenis van Nederland letterlijk in stapt en ervaart. Het is de tweede internationale award die in 2018 werd toegekend aan de ‘Canon van Nederland’. Onlangs ontving Kossmann.dejong de ‘International Award’ bij de Museums + Heritage Awards in Londen. Deze award is een prestigieuze prijs binnen de internationale museumwereld.

Canon van Nederland
De Canon van Nederland, de lijst met vijftig themavensters als een samenvatting van de Nederlandse geschiedenis, is een spectaculaire presentatie van de geschiedenis van Nederland, ‘van hunebed tot heden’. In een ruimtelijke collage, waarbij Kossmann.dejong verantwoordelijk is voor het ruimtelijk en grafisch ontwerp, staan verhalen van gewone mensen centraal en kan de bezoeker het verleden op indringende wijze beleven. Door fysieke, interactieve en audiovisuele media op een theatrale wijze te combineren met bijzondere collectiepresentaties is een prikkelende en fascinerende beeldvertelling ontstaan. Deze presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met film- en animatieontwerper Redrum en interactive designer IJsfontein onder leiding van art director Pieter van der Heijden van XPEX.

European Design Awards
Sinds 2007 beoordeelt een commissie, bestaande uit journalisten, redacteuren en academici, jaarlijks de beste voorbeelden van communicatieontwerpen. De European Design Awards sluiten elk jaar aan bij een festival in een andere stad, in aanloop naar de prijsuitreiking.