Vernieuwd Maritiem Museum in Reykjavík

Na het Maritiem Museum Rotterdam en het Nationaal Maritiem Museum in het Deense Helsingør heeft Kossmann.dejong een nieuwe vaste tentoonstelling ontworpen voor het Maritiem Museum in Reykjavík, IJsland. De tentoonstelling ‘Fish & folk – 150 years of fisheries‘ is 8 juni jl. geopend.

Het Reykjavík Maritiem Museum is gelegen in de oude haven van Reykjavík en bevindt zich in een voormalige visfabriek. De visindustrie vormt de fundering van de welvaart in IJsland. Doel van het museum is de betekenis van zeevaart en visserij voor IJsland uit te lichten en te presenteren voor een groot publiek van zowel lokale bevolking als buitenlandse toeristen.

In de nieuwe tentoonstelling zal de maritieme geschiedenis in een brede context worden geplaatst, met nadruk zowel op sociale aspecten als op economische en technologische ontwikkelingen. De rol van vissersvrouwen en kinderen bijvoorbeeld, is een van de thema’s die in de nieuwe tentoonstelling aan bod komen. In het tentoonstellingsontwerp is ook de sfeer van de oude visfabriek teruggebracht, met betegelde muren, kuipen en plastic pallets, en een metershoge zuil waarin levensechte vissen rondzwemmen.