WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Bedreigd Eiland

Air / Hoeksche Waard

Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam (NL)

In het kader van Architectuur International Rotterdam (AIR) hebben acht Nederlandse- en buitenlandse landschapsontwerpers, plannen gemaakt voor het bedreigde natuur- en landbouwgebied de Hoeksche Waard, een gebied ten zuiden van Rotterdam. De plannen werden gepresenteerd in het Nederlands Architectuur Instituut om een publiek debat te initiëren over de toekomst van dit gebied.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Stichting AIR, Rotterdam
Jaar
1999
Oppervlakte
950 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Grafisch- en ruimtelijk ontwerp
Team
Herman Kossmann, Mark de Jong, Martijn Sas, Roger Teunisse
Tekst
Luyten, Ineke Schwartz
Tentoonstellingsbouw
NAI, Xylos meubelmakers
Film regie
Ineke Schwartz, Piet Oomes
Filmproductie
Polderfilms
Ontwerp boxen
Marc Kossmann
Geluidsontwerp
Frank Pachen
Coordinatie kunstbijdragen
Aletta de Jong
Printwerk
Rijnja Repro
AV hardware
Kappelhof & Fermont
Gefilmde interviews

Architectuur en stedenbouwkundige plannen zijn over het algemeen voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen. Daarom hebben we een groot deel van het tentoonstellingsbudget in het maken van films gestopt die de plannen voor een breed publiek toegankelijk maken. De landschapsontwerpers zijn daarin geïnterviewd op de locatie waar ze hun plan voor ontworpen hebben en leggen daar ter plekke de essentie van hun plan uit. Ze geven daarmee een abstract plan letterlijk een gezicht.Deze films werden in de tentoonstelling, boven de daadwerkelijke plannen op grote schermen geprojecteerd. In het midden hing een introductiescherm die de problemen in het gebied en de opdracht aan de verschillende ontwerpers presenteert.

 

Abstract landschap

Door de presentaties aan de randen van de ruimte te concentreren bleef de middenruimte in de grote zaal leeg. Zo ontstond, in combinatie met een rubberstroken vloerbedekking, een abstracte verbeelding van het agrarisch landschap van de Hoeksche Waard. Een lange print van het weidse landschap hing voor de glazen buitengevel en werd door daglicht van achteren aangelicht. Deze panorama print zorgde voor de ruimtelijke context en gaf diepte aan de ruimte. Speciaal ontworpen speakers aan het plafond, zorgden voor geconcentreerd geluid ter plekke van de verschillende films.

Men wilde het debat niet in een ander ruimte voeren, maar in de tentoonstelling zelf. We hebben daarom een tribune in de tentoonstelling gebouwd. De tentoonstelling werd daarmee de arena van het debat

Een muur gemaakt van 3000 fruitkistjes uit de Hoeksche Waard vormde de scheiding tussen de hoofdtentoonstelling en presentaties door kunstenaars voor hetzelfde gebied.