WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Lang Verhaal
Kort

Amsterdam DNA

Amsterdam Museum, Amsterdam (NL)

Amsterdam DNA is een prikkelende introductie op de stad Amsterdam en haar geschiedenis. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door de kenmerken waar Amsterdam bekend om staat: ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap. In de Gouden Eeuw en de jaren ’70 vierden deze kenmerken hoogtij. Terwijl zij ten tijde van de Franse bezetting en de Tweede Wereldoorlog juist onder grote druk stonden. Door middel van een interactief spelelement van deze nieuwe tentoonstelling kun je zelf ontdekken met welke van de vier kenmerken van het Amsterdamse DNA je je het meest verbonden voelt.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Amsterdam Museum
Jaar
2011
Oppervlakte
550 m2
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Concept
Amsterdam Museum
Bouw
Bruns, Bergeijk
Audiovisuele experiences
PlusOne
Stadskaarten Amsterdam
Must stedenbouw ‘Capital of the world’
Animatie slavernij
Dutch Igloo
Lichtontwerp
Tweebeekelicht, Atelier Wegener
Raamverduistering
Levtec
Grafische print
TS Reklame
Gouden eeuw wandafwerking
TARS
Geschiedenis ontdekken aan de hand van verhalen


De tentoonstelling bestaat uit zeven hoofdstukken die overeenkomen met zeven periodes uit de geschiedenis van Amsterdam. Per hoofdstuk vormt één collectiestuk het uitgangspunt voor het verhaal over die periode. Deze verhalen worden verteld door middel van spannende animaties die geprojecteerd worden op grote glazen schermen die centraal in de ruimte hangen. De voice-overs bij deze animaties zijn in tien talen te beluisteren. Elke bezoeker krijgt een reisgidsje mee in één van de tien talen, waarmee bij iedere periode de animatie in de betreffende taal kan worden geactiveerd.

Rode draad

Door de gehele tentoonstelling loopt een 75 meter lange rode wand, waarin de geschiedenis van de stad in facts & figures op een beeldende manier wordt weergegeven. In deze wand zijn ook interactieve elementen verwerkt zoals filmpjes, touchscreens, spellen en interactives waarbij je kunt ruiken, meten en luisteren. Door de aanleg van een nieuwe brug slingert de tentoonstelling zich rond de schuttersgalerij. In de rode wand zijn doorkijkjes gemaakt waardoor de schuttersgalerij op een bijzondere manier bij de tentoonstelling wordt betrokken.