WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Na de brand

BK City

TU Delft, Faculteit Bouwkunde, Delft (NL)

Na de brand op 13 mei 2008, die de faculteit Bouwkunde in Delft volledig verwoestte is direct een team van vijf ontwerpbureaus aan de slag gegaan om het oude hoofdgebouw van de TU, aan de Julianalaan gereed te maken voor de huisvesting voor de ruim 3000 studenten die nu door de brand in een tijdelijk tentenkamp bivakkeerden. De opgave voor dit architectenteam was in een hele korte tijd, gezamenlijk een ontwerp te maken voor een tijdelijke faculteit waarin niet alleen de studenten zouden worden gered maar tegelijkertijd ook de problemen van het oude gebouw waarin te veel functie van elkaar gescheiden waren, zouden worden opgelost. Het atelieronderwijs zou maximaal gefaciliteerd en aantrekkelijk gemaakt moeten worden, voor een periode van vijf jaar.

Locatie
Delft (NL)
Klant
TU Delft, Faculteit Bouwkunde
Jaar
2008
Oppervlakte
2200 m2
Status
Interior
Rol
Concept en ontwerp
Initiatiefnemer
Stichting Sofa

Opdrachtgever
TU Delft, faculteit Bouwkunde

Curator
Institute of History of Art, Architecture and Urbanism – faculteit Bouwkunde
Technische uitwerking en realisatie
TU Delft faculteit Bouwkunde – Facilitair Management en Vastgoed

Realisatie stellingkast

Schäfer
Realisatie verrijdbare trap

Altrex
Ontwerp en realisatie touchscreens
Kiss the Frog
5 Samenwerkende Bureaus

Fokkema Architecten, Winy Maas (MVRDV) en ons bureau waren al eerder aangetrokken om na te denken over herindeling van het oorspronkelijke gebouw aan de Berlageweg. Zodoende lag er al een programma van eisen klaar. Om gebruik te maken van deze kennis, en tijd te sparen werd, heel pragmatisch, besloten met deze architecten verder te gaan. Braaksma en Roos architecten werd aan dit team toegevoegd omdat zij zich al uitgebreid hadden verdiept in de mogelijkheden voor herbestemming van het gebouw aan de Julianalaan. En omdat het gebouw met 30.000 m2 te klein was werd besloten twee serres aan te bouwen. Mick Eekhout (Octatube), werd voor deze nieuwbouw als vijfde bureau bij het team betrokken.

Aanpak

Er was grote haast geboden om het ontwerp zo snel mogelijk rond te krijgen. De slopers en aannemers stonden al klaar om te beginnen. In een reeks workshops zijn we tot een gezamenlijk ontwerpconcept en een taakverdeling gekomen. Besloten werd dat Braaksma en Roos zich bezig zou houden met de hoofdstructuur en op zou treden als coördinerend architect. Fokkema Architecten werd verantwoordelijk voor de indeling van het programma en het interieur, inclusief het nieuwe flexwerkplan. Octatube richtte zich op de engineering van de nieuw te bouwen serres. MVRDV zou het interieur van de Oost-serre uitwerken. En wij, Kossmandejong waren verantwoordelijk voor de binnenstraat en het restaurant.

BK City

Het bakstenen gebouw, oorspronkelijk gebouwd als Scheikundefaculteit, stond bekend als een sombere en naargeestige kolos. Lange gangen met verlaagde systeemplafonds, heel veel deuren met hokjes erachter. Een bakstenen complex waarin je gemakkelijk kon verdwalen. Het ontbeerde grote ruimten en een helderheid in de plattegrond. De belangrijkste ruimtelijke ingrepen waren het terugbrengen van de oorspronkelijke verdiepingshoogte van zes meter, het aanbouwen van de twee serres en het maken van een binnenstraat die dwars door het gebouw heen gezaagd is. Deze nieuwe straat zorgde voor een heldere oriëntatie waarbij de verschillende entrees, de nieuwe serres, het oude ketelhuis (nu restaurant) en een Café, met elkaar verbonden werden. Tegelijkertijd bepaalde deze hoofdstructuur – een aaneenschakeling van bijzondere ontmoetingsplekken –de nieuwe identiteit van Bouwkunde en de naam van het gebouw: BK-City.

Éducation permanente

Het idee ontstond voor een gebouw als éducation permanente, waarin studenten kunnen zien hoe de structuur, de constructie en de installaties in elkaar zitten. De verlaagde plafonds zouden verwijderd worden en de nieuwe leidingen in het zicht blijven. Om het idee van tijdelijkheid te benadrukken moest het gebouw enigszins onaf blijven. Gaten in de muren en andere oneffenheden wilden we bewust niet weg werken. Dit ook om kosten te besparen.

“We moeten het bestaande gebouw zichtbaar zien te enteren. We moeten een omgeving maken waar genoeg mentale ruimte over blijft om zelf op nieuwe ideeën te komen. Daar leren studenten op deze plek voor en dat geeft een enorme hoop energie

Herman Kossmann

Straat van Bouwkunde

Wij hebben het centrale deel van het gebouw de ‘Straat van Bouwkunde’ ontworpen. Aan deze lange as bevinden zich alle openbare functies, zoals de bookshop, servicepunt, repro- en plot service, studievereniging Stylos en het E-point. Voor de straat zijn we op zoek gegaan naar een samenbindend element om er een eenheid van te maken. Dit werd een monumentale kast die eruitziet alsof we hem zelf ter plekke in elkaar hebben getimmerd. Aan de buitenkant van de kast zijn vitrines en nissen voor tentoonstellingen aangebracht. Tal van neon signs wijzen je de weg en geven het karakter van een levendige straat. De vele doorkijkjes naar de binnenruimtes zorgen ervoor dat wat binnen gebeurd, naar buiten wordt gehaald.

Café-Restaurant

Het oude ketelhuis is verbouwd tot café-restaurant, Het Ketelhuis. Hiervoor zijn alle in de loop der tijd aangebrachte plafonds en wanden gesloopt om zo de originele betonstructuur weer zichtbaar te krijgen. Vloeren en meubilair zijn uit hetzelfde underlayment plaatmateriaal gemaakt.  Met opzet zijn de littekens en sporen van de verbouwing zichtbaar gehouden. Rondom het centrale restaurant zijn een groot aantal verschillende werkruimtes ingericht. Elke ruimte heeft zijn eigen inrichting met een andere sfeer en karakter.

Stoelencollectie

Na de brand kreeg de beroemde en bijzondere stoelencollectie als gevolg van ruimte- en geldgebrek lange tijd geen eigen plek in het nieuwe BK City. De stoelen stonden, onzichtbaar voor publiek in kelders opgeslagen. 2 jaar na de brand nam stichting Sofa het initiatief om deze collectie weer openbaar te maken. Wij kregen de opdracht om hiervoor een ontwerp te maken. De collectie van meer dan 300 stoelen is in een grote stellingkast gepresenteerd waarbij een mobiele trap je in staat stelt om de stoelen op een hoger niveau van dichtbij te bekijken. Met behulp van touchscreens kan informatie over de verschillende stoelen tevoorschijn worden gehaald. De permanente expositie staat in de monumentale gang bij de Bouwkunde bibliotheek en is het hele jaar voor iedereen gratis te bezichtigen. Daarnaast is de stoelencollectie een bron van studiemateriaal voor de studenten en wetenschappers van de TU Delft.

Awards

Europa Nostra Award 2011

Renovation, nominated

European Union Prize – Mies van der Rohe Award 2011

Contemporary Architecture, shortlisted