WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Historische Ontmoetingen

Canon van Nederland

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem (NL)

Jaren geleden kreeg het Nationaal Historisch Museum opdracht de Canon van Nederland, de vaderlandse geschiedenis in vijftig vensters, te vertellen in een nieuw te bouwen museum. Het museum is er nooit gekomen en de opdracht ging naar het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum. Wij wonnen de ontwerpopdracht van de permanente tentoonstelling in een nieuw paviljoen in het Openluchtmuseum. Dit deden we samen met Redrum en IJsfontein onder leiding van Pieter van der Heijden van XPEX.

Locatie
Arnhem (NL)
Klant
Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
Jaar
2017
Oppervlakte
1780 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction
Team
Robert van der Linde (lead), Herman Kossmann, Wendy Snoek, Pauline Fer, Remco Swart
Concept algemeen en inhoudelijk
XPEX
Projectleiding
Joep Schellekens
Concept/vormgeving AV
Redrum
Concept/vormgeving interactie
IJsfontein
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Tentoonstellingsbouw
Heijmerink Wagemakers, Vormgeversatelier i.c.w. Brandwacht & Meijer
AV Hardware
Rapenburg Plaza
Inrichting vitrines
Crown
Architect
Mecanoo
Bouwkundige aannemer
Heijmans
Als een multimediale filmset

We wilden een prikkelende en fascinerende beeldvertelling maken. We bedachten een multimediale filmset waar je de geschiedenis kunt beleven. Je loopt door een ruimtelijke collage van hoogtepunten uit de geschiedenis. De verhalen worden verteld door gewone mensen zoals jij en ik. Je kunt het verleden, vanuit het heden, op een indringende wijze beleven.

Een ruimtelijke tijdmachine

De tijdsreis is uitgestrekt over vier achter elkaar gelegen zalen. Eerst wordt je in de tunnelvormige introductieruimte stapsgewijs mee terug genomen in de tijd, van eind twintigste eeuw tot ver voor het jaar nul. Hoe maakten wij vroeger licht? Waar speelden kinderen mee? En wat aten we vroeger? Via filmprojecties geven personages een inkijkje in hun dagelijks leven, nu en vroeger. Je ziet hoe leefomstandigheden constant veranderen.

Het verhaal van Nederland in tien stukken

In de hoge koepelzaal loop je chronologisch door tien enorme romantisch-realistische decorstukken. Ze worden tot leven gebracht door filmprojecties. Interactieve spellen dagen bezoekers uit actief op zoek te gaan naar informatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in het Kamper koggeschip een vaarspel spelen, waarin je leert handel te drijven met andere Hanzesteden. Of door samenwerking met medebezoekers een schatkist met collectiestukken openen.

“Door projecties op vloer en plafond voel je de tijd voorbijgaan. Samen met spannende licht- en geluidseffecten verbinden ze het geheel.”

Robert van der Linde

Ontwerper bij KDJ

Nederland in panoramavlucht

In de derde zaal zie je in een panoramische film hoe het land dat nu Nederland heet, door de eeuwen heen telkens van vorm is veranderd. Zowel geografisch als geologisch. Infographics en historische kaarten plaatsen het in een bredere, internationale context. Grafische lijnpatronen op de vloer en wanden weerspiegelen die verbindingen. De tribune is vormgegeven als abstracte aardlagen.

Interactieve wand

In de laatste ruimte ‘Vensters op Vroeger’ krijgen de bezoekers De Canon van Nederland te zien als een geheel. Een interactieve wand van 18 meter breed biedt een chronologisch overzicht van alle vijftig vensters. Er is er een digitale speurtocht langs diverse canonvensters en jong en oud kunnen samen aan een van de interactieve tafels strijden om de winst van het familiespel. Hier wordt het je duidelijk: geschiedenis is meer is dan een verzameling canonvensters; het is een oneindig rijk verhaal met eindeloos veel verbanden.

Awards

Museums+Heritage Awards 2018

International - Winnaar

Silver European Design Award 2018

Exhibition - Winnaar