We wilden een prikkelende en fascinerende beeldvertelling maken. We bedachten een multimediale filmset waar je de geschiedenis kunt beleven. Je loopt door een ruimtelijke collage van hoogtepunten uit de geschiedenis. De verhalen worden verteld door gewone mensen zoals jij en ik. Je kunt het verleden, vanuit het heden, op een indringende wijze beleven.
On view
Historische Ontmoetingen
Nederlands Openluchtmuseum Arnhem (NL)
Jaren geleden kreeg het Nationaal Historisch Museum opdracht de Canon van Nederland, de vaderlandse geschiedenis in vijftig vensters, te vertellen in een nieuw te bouwen museum. Het museum is er nooit gekomen en de opdracht ging naar het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum. Wij wonnen de ontwerpopdracht van de permanente tentoonstelling in een nieuw paviljoen in het Openluchtmuseum. Dit deden we samen met Redrum en IJsfontein onder leiding van Pieter van der Heijden van XPEX.
De tijdsreis is uitgestrekt over vier achter elkaar gelegen zalen. Eerst wordt je in de tunnelvormige introductieruimte stapsgewijs mee terug genomen in de tijd, van eind twintigste eeuw tot ver voor het jaar nul. Hoe maakten wij vroeger licht? Waar speelden kinderen mee? En wat aten we vroeger? Via filmprojecties geven personages een inkijkje in hun dagelijks leven, nu en vroeger. Je ziet hoe leefomstandigheden constant veranderen.

In de hoge koepelzaal loop je chronologisch door tien enorme romantisch-realistische decorstukken. Ze worden tot leven gebracht door filmprojecties. Interactieve spellen dagen bezoekers uit actief op zoek te gaan naar informatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in het Kamper koggeschip een vaarspel spelen, waarin je leert handel te drijven met andere Hanzesteden. Of door samenwerking met medebezoekers een schatkist met collectiestukken openen.

“Door projecties op vloer en plafond voel je de tijd voorbijgaan. Samen met spannende licht- en geluidseffecten verbinden ze het geheel.”
Robert van der Linde
Ontwerper bij KDJ



In de derde zaal zie je in een panoramische film hoe het land dat nu Nederland heet, door de eeuwen heen telkens van vorm is veranderd. Zowel geografisch als geologisch. Infographics en historische kaarten plaatsen het in een bredere, internationale context. Grafische lijnpatronen op de vloer en wanden weerspiegelen die verbindingen. De tribune is vormgegeven als abstracte aardlagen.
In de laatste ruimte ‘Vensters op Vroeger’ krijgen de bezoekers De Canon van Nederland te zien als een geheel. Een interactieve wand van 18 meter breed biedt een chronologisch overzicht van alle vijftig vensters. Er is er een digitale speurtocht langs diverse canonvensters en jong en oud kunnen samen aan een van de interactieve tafels strijden om de winst van het familiespel. Hier wordt het je duidelijk: geschiedenis is meer is dan een verzameling canonvensters; het is een oneindig rijk verhaal met eindeloos veel verbanden.

Museums+Heritage Awards 2018
International - Winnaar
Silver European Design Award 2018
Exhibition - Winnaar