WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Wolk van objecten

De Vertrekhal

Amsterdams Historisch Museum (NL)

Kossmanndejong is gevraagd in de allereerste zaal die een bezoeker van het AHM betreedt, een introductie op het gehele museum te maken. Een zone tussen binnen en buiten de stad, een ruimte die antichambreert. Belangrijk was dat de ruimte uitnodigt voor een spannende en intrigerende tocht door de geschiedenis van Amsterdam.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Amsterdams Historisch Museum
Jaar
2007
Oppervlakte
120 m2
Status
Permanent
Lichtontwerp
Rapenburg Plaza
Multimedia
Punchcard
Geluidsontwerp
MassiveMusic
Tentoonstellingsbouw
Bruns BV
Tentoonstellingsinrichting
Artcare
Hardware
VHS
Groeikaart
Submarine
Gast-conservator
Jacqueline Grandjean
Coördinatie
Li Hoekstra/AHM
Diversiteit

Het resultaat is een ‘wolk van objecten’ die vanuit de stad het museum binnenvliegt. Objecten die elk verwijzen naar één van de hierop volgende 23 zalen en die in een installatie van 55 vitrines een doorsnede van de collectie tonen. Op deze wijze wordt de grote diversiteit van de collectie van het museum getoond. De objecten zijn niet altijd mooi en waardevol, maar dienen als bewijsstukken uit het verleden, die stuk voor stuk één van de vele verhalen over de stad vertellen.

Multimedia-voorstelling

De 13 meter lange animatie op de zijmuur van de zaal brengt de stad, maar ook deze ruimte en de objecten tot leven. Deze multimedia-voorstelling is gemaakt uit fragmenten van schilderijen die de bezoeker elders in het museum zal herkennen. Veel aandacht is besteed aan de interactieve touchscreens waarbij de bezoeker door de geanimeerde objectenwolk kan scrollen en zich over elk individueel collectiestuk uitgebreid kan informeren. Aan het einde van de zaal is op de achterwand de digitale chronologische groeikaart van de stad geprojecteerd. Deze geeft de bezoeker inzicht in de ontwikkeling en uitbreiding van de stad Amsterdam vanaf 1100 – tot heden.

Play