WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

dood
is leven

De Dood

Naturalis Biodiversity Center, Leiden (NL)

Op de bovenste verdieping van het vernieuwde Naturalis – waar je je bezoek eindigt – hebben we een ongewoon poëtische tentoonstelling gemaakt over een onderwerp dat iedereen aangaat: de dood. Een tentoonstelling waarmee we willen laten zien dat de dood een onvermijdelijk onderdeel is van de seizoenen en van de cyclus van het leven. Op een vriendelijke, toegankelijke en mooie manier.

Locatie
Leiden (NL)
Klant
Naturalis Biodiversity Center
Jaar
2019
Oppervlakte
500 m2
Status
Permanent
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art-direction
Team
Niels de Jong (lead), Mark de Jong, Remco Swart, Sietske Sips, Martijn Sas, Michel de Vaan, Roel Bolhuis
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Films en animaties
Shosho
Realisatie
Kloosterboer Decor
Een intieme tentoonstelling

Alles wat je ziet is dichtbij. Een opstelling van matzwart staal met daarin grote gaten. Door elk gat zie je een ander verstild en prachtig uitgelicht tafereel dat je weer op een andere manier naar de doos laat kijken. Laat zien dat de dood overal is, de hele tijd. Een reiger met een vis in zijn bek. Een net aangereden hert. Een aap die naar zijn eigen skelet kijkt.

Mysterieus

‘Dood’ is een doolhof waarin je heerlijk kunt ronddwalen. Waarin de seizoenen een belangrijke rol spelen: lente wordt zomer, zomer wordt herfst, herfst wordt winter en winter wordt weer lente. Die cyclus zie je ook terug in dieren die voedsel worden voor andere dieren. Bladeren die veranderen in humus. Een kip die zachtjes pruttelend eindigt in een pan.

Een tentoonstelling die maar over één ding gaat: leven.

Play