WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Verzameling Ontsloten

Digitaal Depot

Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam (NL)

In het Digitale Depot staat de interactie tussen publiek, digitale informatie en tastbare kunstwerken centraal. De hele collectie wordt getoond op een nieuwe digitale interface, met verschillende lagen van informatie die op een didactisch-ludieke manier worden gepresenteerd.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Museum Boijmans van Beuningen
Jaar
2003
Oppervlakte
520 m2
Status
Permanent
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Herman Kossmann, Mark de Jong, Martijn Sas, Jos Kuppens
Multimedia-ontwikkeling
Lust ism Jason Laan
Meubelontwerp
Tejo Remy & Rene Veenhuizen
Ontwerp digitale software
Vepon Automatisering
Hardware
VHS bv
Op zoek naar verhalen

Op een lange wand zijn aan twee zijden 65 kunstwerken opgehangen, op een manier die doet denken aan een uitvergroot gereedschapsrek voor. Achter deze kunstwerken gaan vele verhalen schuil over de kunst, het museum, de collectie en het kunstbedrijf in het algemeen. De bezoeker wordt uitgenodigd om naar deze verhalen op zoek te gaan, op interactieve glazen schermen die vóór de kunstwerken hangen. Schermen van priva-light glas die na aanraking electrisch gematteerd worden om op te kunnen projecteren.  Als je doorklikt kan je van een kunstwerk nog meer werk van dezelfde kunstenaar vinden of gerelateerde kunst van andere kunstenaars.

Datawolk

Het tweede onderdeel van het Digitaal Depot bestaat uit een zogenaamde ‘datawolk’. De zes meter brede projectie op de wand verbeeldt een virtueel universum van bolletjes, die alle collectiestukken uit het museum vertegenwoordigd. Met behulp van een joystick kan de bezoeker letterlijk doordringen in de 116.712 objecten. Ieder bolletje vertegenwoordigt een werk uit de collectie. De deelcollecties zijn weergegeven met verschillende kleuren. De datawolk is direct gekoppeld aan de collectieregistratie van het museum, waardoor de bezoeker op spectaculaire wijze inzicht krijgt in de (actuele) omvang en opbouw van de collectie