WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Vissers Latijn

Fish and Folk

Maritiem Museum, Reykjavík (IS)

In Reijkjavik – de hoofdstad van IJsland – vind je het Nationaal Maritiem Museum, gevestigd in een oude visfabriek. Voor dit museum ontwierpen wij de vaste tentoonstelling ‘Fish and Folk, 150 years of fishing’. Een tentoonstelling waarin je de vis volgt van de bodem van de zee, via het net van een IJslandse visser naar de visfabriek, tot hij uiteindelijk op je bord terechtkomt. Een tentoonstelling voor een groot publiek, zowel lokale bevolking als buitenlandse toerist. En alles draait om vis.

Locatie
Reykjavík
Klant
Maritiem Museum Reykjavík
Jaar
2018
Oppervlakte
766 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction, Wayfinding en museumlogo
Team
Matt Vermeulen (lead), Mark de Jong, Martijn Sas, Robin Schijfs
Multimedia
Shosho
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Bouw
Kloosterboer Decor
Concept en onderzoek
Anna Dröfn Ágústsdóttir
'In memoriam'-database
Íris Gyða Guðbjargardóttir
Maak kennis met alle aspecten van de visserij

De rijke biodiversiteit in de zee rondom IJsland. De plek die de visserij door de eeuwen heen inneemt. Het harde vissersleven. De vele technieken de er zijn om vis uit de zee te halen. De boten. En het sociale aspect: hoe iedereen op IJsland minder of meer bij de visserij betrokken is. Hoe de visserij de identiteit van IJsland bepaalt.

Werken met wat er is

Voor het ontwerp van deze tentoonstelling hebben we gewerkt met materialen uit de industrie. De vormentaal is afgeleid van de fabriek. Je ziet viskratten als vitrines en echte stokvis die te drogen hangt. De witte tegelmuren van de fabriek worden gebruikt als projectiescherm voor films over de visvaart. Of neem plaats in een echte vorkheftruck en speel een game met de pedalen en het stuur.

De IJslander verbinden met zijn erfgoed

Middenin het verhaal gaat zee over in land. Blauw wordt bruin. Hier is een intieme plek ingericht met een speciaal voor de tentoonstelling ontsloten archief. Iedere IJslander heeft wel een of meer familieleden verloren op zee. Je kunt hun namen opzoeken en een bericht voor ze achterlaten. Zo is het museum een openbare herdenkingsplek geworden.

“Voor wayfinding en infographics ontwierpen we een sterke, minimale stijl die past in de industriële omgeving”.

Robin Schijfs

Ontwerper, KDJ

Awards

Grand Prix Award 2019

Permanent Exhibition, zilver