WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Jouw
Paradijs

Het Verhaal van Tuinieren

The Newt in Somerset, Castle Cary (UK)

Tuinen zijn van alle culturen en van alle tijden en elke tuin vertelt zijn eigen verhaal. In een gloednieuw museum op een landgoed in Somerset hebben we alles wat we door de eeuwen hebben geleerd over tuinen zichtbaar gemaakt. Het resultaat: een expositie vol verhalen over macht en idealen, over geloof en liefde, ecologie en natuur. We hebben het overkoepelende concept ontwikkeld en de tentoonstelling ontworpen tot in de allerkleinste details, van VR-show tot kinderspeurtocht. We waren ook verantwoordelijk voor de inhoudsontwikkeling en de bouw. Kortom, alles wat bij het ontwerpen en realiseren van een tentoonstelling komt kijken.

Locatie
Somerset, UK
Klant
The Newt in Somerset
Jaar
2020
Oppervlakte
600 m2
Status
Permanent
Rol
Turn-key, Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art-direction
Team
Robert van der Linde (leiding), Sietske Sips, Femke Bijlsma, Roel Bolhuis, Selma Hofstra, Elise van Wolfswinkel, Alejandra Calderon, Taya Reshetnik
Tentoonstelling fit-out en AV-hardware
Kloosterboer Decor
Interactie-ontwerp en productie
IJsfontein Interactive Media
Films
Bindfilm
Print productie
Erkamp Reclame
Licht ontwerp
Heinz Loopstra Lightdesign
Content en advies
Dr. Erik A. de Jong, Ir. Monique Wolak, Carlo Valerio
Script-writing
Katrien Hoekstra, Paulien Bakker
Text editor
Joy Ehrlich
Illustraties (Engels landschap en accessoires)
Marcelle Roeper
Animatie (Designer-muur)
Studio Kloek
Geluidsontwerp (Designer-muur)
Studio Woth
Maquettes (Middeleeuwen en Renaissance)
Made by Mistake
Image research
Amy Morton, Carlo Valerio
De tentoonstelling als tuin

Een lange groene haag vormt de hoofdstructuur. De haag is een letterlijke vertaling van het woord ‘tuin’, dat zijn oorsprong vindt in de Indo-Germaanse taal, waar het ‘omheinde ruimte’ betekent. In de haag zijn negen ruimtes uitgespaard waarbij in elke ruimte, een ander type tuin verscholen zit. Stap door een opening in de haag en je komt een nieuwe wereld binnen. Hier kun je van alles ontdekken en krijg je steeds een ander idee van wat een tuin kan zijn.

Een wandeling door tijd en ruimte

Een rondgang door de haag is als een reis door de geschiedenis van de tuin. Van een ommuurde tuin in Pompeï kom je via een Islamitische Oase en een majestueuze Renaissancetuin in een Chinese rotstuin, om tenslotte te eindigen in een hedendaagse tuin. Elke tuin heeft een ander karakter, een andere functie en kent eigen essenties. Dat zie je niet alleen, je voelt het, je ruikt het en je hoort het. Iedere nieuwe tuin spreekt op een nieuwe manier al je zintuigen aan.

Sprekende beelden

Tuinen zijn bij uitstek plekken om doorheen te bewegen en te ervaren. Daarom hebben wij in deze tentoonstelling het ‘weten’ en het ‘ervaren’ van elkaar gescheiden. Nergens zijn verklarende teksten. Je kunt verdiepende informatie krijgen door een bijzondere audiotour. Elke tuin heeft een eigen soundscape met bijvoorbeeld getjirp van vogels en gezoem van insecten die de verbeelding nog sterker maakt.

Play

‘The story of Gardening’ is een ode aan alles wat een tuin zo’n heerlijke plek maakt.

Robert van der Linde

Ontwerper – KDJ

Een eindeloze bron van inspiratie

In de buitenwand van de haag vind je schermen met korte animaties van sleutelfiguren uit de tuingeschiedenis. Met een VR-bril kun je rondkijken in beroemde tuinen zoals de Monet tuin in Giverny of de Tivoli tuinen bij Rome. In de ruimte naast de haag vind je interactieve opstellingen die je meenemen in de werking van fotosynthese, de rol van de seizoenen en de noodzaak van gezonde grond. Op de lange achterwand vind je een fantastische verzameling tuingereedschap door de eeuwen heen. The story of Gardening is een ode aan alles wat een tuin zo’n heerlijke plek maakt.

Play