WELCOME TO OUR BACK OFFICE

In zijn
Voetspoor

Leve de Mens!

Museum Volkenkunde, Leiden (NL) / Afrika Museum, Berg en Dal (NL)

In deze tentoonstelling ga je denkbeeldig mee op reis met topfotograaf Jimmy Nelson die de afgelopen jaren op de meest afgelegen plekken ter wereld inheemse volkeren portretteerde. We hebben de foto’s zodanig naar thema ingedeeld, dat er steeds dichter op het thema wordt ingezoomd. Landschappen, reportagefoto’s, één op één portretten en geënsceneerde groepsportretten vormen de verschillende genres waaromheen de tentoonstelling is georganiseerd.

Locatie
Leiden (NL) / Berg en Dal (NL)
Klant
Museum Volkenkunde / Afrika Museum
Jaar
2014 / 2015
Oppervlakte
800 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Matt Vermeulen (lead), Remco Swart
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Film
Beforethey.com, Jimmy Nelson Pictures BV, National Museum of Ethnology, inContext Producties, Nadine van Loon
Realisatie
Iris Vormgeving, Vertical Vision, Studio America, Wilcovak, Van Bijnen Audiovisueel
Verschillende invalshoeken

Bij binnenkomst in de eerste zaal wordt je omringd door grote projecties van landschapfoto’s, waardoor je je meteen ergens in een uithoek van de wereld waant. Je kunt hier via een touch-table een keuze maken uit de vele reizen die Nelsons gemaakt heeft.  In de tweede zaal zijn rapportagefoto’s gecombineerd met een kijkje achter de schermen. Midden in de zaal is een installatie met videoschermen opgesteld. Hier kan je samen met andere bezoekers, onder een sterrenhemel rond een kampvuur luisteren en kijken naar indringende verhalen die Jimmy Nelson vertelt over zijn avontuurlijke reizen.

Een andere context

Werkend vanuit zijn eigen fascinatie, projecteert een fotograaf altijd zijn persoonlijke visie op het publiek. Deze gekleurde kijk op de werkelijkheid roept vragen op. Door een aanvullende presentatie van een selectie uit de historische fotocollectie van Museum Volkenkunde zelf, wordt Nelsons werk in de context geplaatst van de geschiedenis van antropologische fotografie. Je wordt hier geprikkeld dieper na te denken over beeldvorming en over de rol van de fotograaf en henzelf.

Oog in oog

Na deze reflectie wordt in de volgende ruimte verder ingezoomd op het werk van Nelson. Dit keer zijn het pure één op één portretten, die op ware grootte je, oog in oog aanstaren. Door te kiezen voor digitale projectie werd het mogelijk een grote hoeveelheid foto’s te laten zien. We hebben in de steeds wisselende combinatie van portretten verschillende rubrieken aangebracht. Zoals bijvoorbeeld allen lid van één volk, gezichtsversiering, leeftijd, de kleur rood, bont of geslacht. De grote diversiteit van de wereldvolkeren komt daardoor duidelijk naar voren. Via interactieve schermen kan vervolgens meer informatie worden opgeroepen over elk individueel portret.

In beeld

Hoe zou je het vinden oog in oog te staan met jezelf? De reis gaat door. Een van de laatste zalen is ingericht als fotostudio waar Jimmy Nelson op gezette tijden portretfoto’s maakt van de bezoekers zelf. Iedereen wordt zo onderdeel van de tentoonstelling. Tegelijkertijd krijgt je een goed beeld hoe de kunstenaar te werk gaat.

Media
Play

Museum Volkenkunde teaser