WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Hotel van
de Wereld

Hotel Bazar

Amsterdam (NL) / Rotterdam (NL)

Boven het multiculturele restaurant Bazar in Rotterdam is een wereldhotel ontworpen: Hotel Bazar. In dit van oorsprong 50er-jaren kantoorpand kwamen enkele kantoorverdiepingen vrij, die vervolgens konden worden getransformeerd tot onderdeel van het hotel. Voor elke verdieping is een ander werelddeel als inspiratiebron genomen, uitgangspunt daarbij is de hotelbezoeker voor één nacht geheel onder te dompelen in een totaal andere sfeer dan de gewone allerdaagse. Na de duizend-en-een nacht en Zuid-Amerika-verdieping, door Kossmanndejong eerder ontwerpen in 2000, is nu de derde verdieping verder uitgewerkt met als thema Afrika. Elke kamer vertegenwoordigt een ander land en een andere Afrikaanse cultuur of stam. Elf totaal verschillende kamers, nergens letterlijk maar vrij vertaald.

Locatie
Amsterdam (NL) / Rotterdam (NL)
Klant
Hotel / Restaurant Bazar
Jaar
2005, 2003, 2000
Oppervlakte
640 m2 / 640 m2 / 700 m2
Status
Permanent
Rol
Interieur
Team
Herman Kossmann, Robert van der Linde, Martijn Sas, Jos Kuppens, Maaike van Keimpema
Eigen identiteit en uitstraling

In dit wereldhotel staat op elke verdieping een ander werelddeel centraal. Elke kamer vertegenwoordigt daarbij weer een land binnen het betreffende continent. Kossmanndejong was verantwoordelijk voor zowel het bouwkundige deel van de verbouwing, alsook de inrichting. Bij het ontwerpen van de kamers is gekozen voor een grote onderlinge diversiteit in ruimte, sfeer en afwerking. Elke afzonderlijke kamer kreeg op deze wijze een geheel eigen identiteit en uitstraling. Elk bed, elke badmaker en vloerafwerking verschilt met die van de andere kamers. Zo is een overnachting, ook voor de terugkerende gast, steeds opnieuw weer een belevenis. In 2000 hebben we twee verdiepingen ontworpen. Hier stonden Azië en Zuid-Amerika centraal. In mei 2003 is de derde verdieping opgeleverd: een geheel Afrikaanse etage.

Restaurant

Wereldrestaurant Bazar heeft naast een Rotterdamse vestiging nu ook zijn deuren geopend in Amsterdam. De voormalige Buiten-Amstel Kerk aan de Albert Cuypmarkt is verbouwd tot een smeltkroes van culturen waar iedereen kan komen eten, drinken en eindeloos rondkijken.

Er is een typisch Arabisch marktgevoel gecreërd: een levendige drukke plek, chaotisch maar altijd gezellig. Verschillende stijlen ontmoeten elkaar in inrichting, het personeel en het eten. Centraal en van alle kanten zichtbaar is op de begane grond een grote ronde bar gesitueerd, gemaakt van koelvitrines, conservenblikjes en oud hout. Van hieruit worden alle drankjes geserveerd en kunnen gasten wachten tot er een tafeltje vrijkomt. Eromheen liggen verschillende verhoogde vloeren in diverse kleuren, met balustrades van blauw geglazuurde opengewerkte stenen. Deze verhogingen zorgen voor een indeling in verschillende ‘wijken’, die steeds anders van karakter zijn. Genoemde wijken geven het grote vloeroppervlak op de begane grond een zekere mate van intimiteit.