WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

ontleed jezelf

Humania

NEMO Science Museum, Amsterdam (NL)

Via een tunnel loop je Humania in, je hoort vragen over jezelf die je aan het denken zetten. Als je de tunnel uitloopt sta je voor een 8,5 meter hoog kunstwerk van een skelet die een handstand doet. De tentoonstellingstitels in neonletters ‘Ik was’, ‘Ik ben’ en ‘Ik word’ nodigen je uit om op ontdekking te gaan.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
NEMO Science Museum
Jaar
2019
Oppervlakte
500 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art direction
Team
Niels de Jong (lead), Mark de Jong, Wendy Snoek, Robin Schijfs, Martijn Sas, Koen Fraijman, Roel Bolhuis, Taya Reshetnik
Productie
Archimedes Exhibitions
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Interactives
YiPP
AV-productie
Shosho
Fotografie/Portretten
Janus van den Eijnden, Jet van Gaal en vele anderen.
Kunstwerk 'Een Handstand'
Florentijn Hofman
Overkoepelende gebaren

In tegenstelling tot de meeste tentoonstellingen in Science Centers, is er in Humania veel aandacht voor verbindende elementen in de tentoonstelling. De tunnel fungeert als transitieruimte waar je even wordt gereset van vorige indrukken; een fotogalerij laat een grote diversiteit aan mensen zien en hangt als een immense lappendeken boven de ruimte. Grafische lijnen op de vloer verbinden veertig exhibits in een dynamische opstelling. Als in een magnetisch veld zijn alle onderdelen op het midden gericht: de bezoeker staat bij binnenkomst letterlijk in het middelpunt.

Werkelijkheid

We hebben geen decors gebouwd, geen plastic namaak mensen, of organen gebruikt in onze vormgeving. We wilden de werkelijkheid niet namaken, maar de werkelijkheid de tentoonstelling binnenbrengen. Zo zie je in het beeldmateriaal geen modellen, maar echte mensen van wie je de persoonlijke verhalen kunt horen. Ontmoet je wetenschappers op ware grootte die je vertellen hoe ze hun onderzoek hebben aangepakt. Zo wordt ook het wetenschappelijke persoonlijk.

Jij bent het onderwerp

De minimale constructies van grijs staal en glas leggen de focus puur op het onderwerp: dat ben jijzelf. Door de open opstelling bekijk je andere bezoekers als deel van de vertelling en word je ook zelf weer geobserveerd. In het amfitheater waar je zelftests kan doen zit je óók op een podium. Continu vergelijk je jezelf met de andere bezoekers en de wereld. Je ontdekt zo de verschillen en overeenkomsten met anderen en leert jezelf beter kennen.

Het wetenschappelijke van het persoonlijke

De tentoonstelling belicht alle aspecten van het menselijk leven, ook thema’s die je misschien liever uit de weg zou gaan, zoals seksualiteit en de dood. Je wordt uitgedaagd deze dingen die onvermijdelijk bij het leven horen te onderzoeken, zonder dat je daarbij over je grenzen hoeft te gaan. Persoonlijke verhalen leiden je door de onderwerpen en worden aangevuld met verhalen van tal van wetenschappers.