WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Stad van
de Sultan

Istanbul

De Nieuwe Kerk, Amsterdam (NL)

Ontwerp een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met meer dan 300 schatten uit het Topkapi paleis en andere musea in Istanbul. Dat was de opgave.  Al snel was de stad Istanbul als bindend concept voor de tentoonstelling geboren. Maar hoe een Turkse moslim stad in een protestant Nederlandse kerk te ontwerpen en dan ook nog  op een abstracte manier?  De oplossing lag in Istanbul zelf. De stad was altijd een kruispunt tussen oost en west geweest. De Hagia Sophia , oorspronkelijk gebouwd als kerk en later getransformeerd tot moskee was daar een mooi voorbeeld van . Een samensmelting van christelijke en moslim elementen. We moesten onze kerk met zijn architectuur en ornamenten, onderdeel van de tentoonstelling zien te maken.

Locatie
De Nieuwe Kerk, Amsterdam (NL)
Klant
Stichting De Nieuwe Kerk
Jaar
2006
Oppervlakte
1700 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Ruimtelijk- en grafisch ontwerp
Team
Herman Kossmann, Caspar Conijn, Martijn Sas
Lichtontwerp
Rapenburg Plaza
Audiovisuals
Tungsten Studio
Geluidsontwerp
Dick Schuttel
Tentoonstellingsbouwer
Hypsos Leisure
Technische installatie
Flashlight Rental
Audiovisuele installatie
VHS bv, Avifac Audiovisual Facilities
Arabische typografie
Thomas Milo
Belettering
Decotype
Turkse patronen
Pepinpress
Fotografie website
Thijs Wolzak
Websitefilm
Tungsten Studio
Turkse tapijten

Door meer dan 700 m2 turkse tapijten op de vloeren in de kerk te leggen transformeerde deze in een moskee -achtige ruimte. Met geprint doek in allerlei vormen en maten en gebruikmakend van ottomaanse patronen, konden we abstracte paviljoens bouwen die de setting van onze stad vormden. Zoals een bazaar, het koffiehuis, de moskee en de hamman. Deze grote gebaren konden zich goed verhouden tot de monumentale architectuur van de kerk en zouden de ‘eerste blik’ voor de bezoeker vormen.

Dwalen door de stad

In de tentoonstelling loop je door een abstract Istanbul, dwalend door kleine straatjes en grote open ruimtes. Telkens andere vista’s en perspectieven. Licht, geluid en het weelderig gebruik van oosterse tegelmotieven brengen je in de sfeer van Istanbul. Elke keer ga je een paviljoen binnen of kom je op een plek die je meeneemt in een onderdeel van het verhaal. Telkens met een deel van de collectie.

Het geluidsdecor in de tentoonstelling bestaat uit geluiden van verschillende hedendaagse plekken in Istanbul. Muziek, handelaren die hun waren aanprijzen en andere straatgeluiden. Het lichtontwerp speelt ook een essentiële rol in de bezoekersbeleving. Niet alleen de collectie en onze abstracte stad wordt goed uitgelicht maar ook de kerk zelf. Die daarmee gaat werken als achtergrond van een bijzonder oosterse sprookje.

Awards

The Great Indoors Award 2007

Show & Sell, genomineerd

FX International Design Awards Londen 2008

Museum or Exhibition Space, finalist