WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Zitten is een werkwoord

Kramer vs Rietveld

SMCS Stedelijk Museum, Amsterdam (NL)

Eén van de openingstentoonstellingen van de tijdelijke locatie van het Stedelijk aan de Oosterdokskade, is een grootse presentatie van de meubelcollectie van het museum. Centraal in dit overzicht staan uitgebreide selecties uit de oeuvres van Piet Kramer en Gerrit Rietveld.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Stedelijk Museum Amsterdam
Jaar
2004
Oppervlakte
1200 m2
Status
Temporary
Rol
Mark de Jong, Herman Kossmann, Jos Kuppens
Kleuren

Kramer vs Rietveld toont de twee ontwerpers beiden als de absolute voorhoede van hun tijd, ondanks hun totaal tegengestelde stijlen. Te zien is hoe zij allebei met rijke kleurtoepassingen werkten: Rietveld vooral met de primaire kleuren rood, geel en blauw en Kramer met de secundaire kleuren oranje, groen en paars, hetgeen veel minder bekend is. Van beiden zijn ook bepaald onalledaagse objecten te zien, zoals Kramers vleugel en een complete slaapkamer van Rietveld. Zeer bijzonder in de tentoonstelling zijn nooit eerder geëxposeerde meubels van Piet Kramer, die onlangs zijn gerestaureerd en op deze tentoonstelling voor het eerst te zien zijn.

Confrontatie

De tentoonstelling bestaat uit twee delen, zowel inhoudelijk als ruimtelijk. Eén deel spitst zich toe op een ‘confrontatie’ tussen meubelontwerpen van Kramer en Rietveld. De ruimte is hier omgevormd tot een reeks kijkdozen. Het andere deel van de tentoonstelling laat ook contrasten zien, maar dan in de meubelcollectie van het museum als geheel. In tegenstelling tot de gang met kijkgaten, is de collectie hier als één geheel gepresenteerd. Een ander belangrijk element in de presentatie vormen projecties op de beide lange wanden. Hier zijn fragmenten van speelfilms te zien, waarin stoelen een belangrijke rol spelen; door de combinatie van geweld, erotiek en humor zorgt deze installatie ervoor dat de collectie in het midden van de ruimte in een dynamische en spannende context wordt geplaatst.