WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Ruimte voor
creativiteit

LEF Future Center

Rijkswaterstaatkantoor Westraven, Utrecht (NL)

Om de werknemers van Rijkswaterstaat meer innovatieve en creatieve manieren van werken en vooral samenwerken aan te leren is het LEF future center opgericht. In het hoofdkantoor van RWS in Utrecht, is hiervoor een speciale vleugel gereserveerd. Een inspirerende omgeving, waar vaste patronen worden doorbroken, nieuwe denkwijzen en werkvormen worden uitgeprobeerd om complexe vraagstukken of uitdagingen waar je met je partners of je team niet uitkomt aan te pakken. Ook andere overheidsorganisaties zoals Defensie, Binnenlandse Zaken en andere ministeries en -partners kunnen gebruik maken van het future center.

Locatie
Utrecht (NL)
Klant
Rijkswaterstaat Utrecht
Jaar
2008
Oppervlakte
3000 m2
Status
(Semi-) Permanent
Rol
Interieurontwerp, Creative direction
Team
Herman Kossmann, Mark de Jong, Martijn Sas, Caspar Conijn
Films
Tungsten, Punchcard, Captain Video, De Aanpak
Lichtontwerp
Arup Lighting
Installatie serre
Fraai Metaal
Research
Helna van Stiphout, Jaapjan Berg, Els Bakker, Karin Mulder
Architect kantoorgebouw
Cepezed
Flexibiliteit

Wij hebben het totaalconcept van LEF in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat ontwikkeld. Het interieurontwerp, de AV- toepassingen en de LEF-huisstijl, van de kleding van LEF-medewerkers tot het servies, is van onze hand.
Deelnemers aan LEF zijn een dag of een dagdeel onder begeleiding van een facilitator met elkaar aan het werk. Ieder vraagstuk, vraagt om maatwerk en een andere aanpak of methode. Energie en concentratie is gebaat bij wisseling van omgeving, sfeer, licht en de mogelijkheid om je steeds op een andere manier in een situatie in te kunnen leven. Daarom is ‘flexibiliteit’ het belangrijkste uitgangspunt van ons ontwerp. Met veranderbaar licht en geluid, projecties, beweegbare vloeren en verplaatsbaar meubilair kan een eindeloze variatie aan sferen en omgevingen worden gevormd en kunnen verschillende gemoedstoestanden opgeroepen worden. Alle ruimtes kunnen tot in detail worden aangepast aan de wensen van de gebruiker en de aard van de bijeenkomst.

Steeds een ander mind set

Het gebruik en aanbod van audiovisuele middelen is een essentieel onderdeel van LEF. In elke ruimte zijn kamerbrede projectieschermen en beamers aanwezig om op maat samengestelde projecties te kunnen vertonen. Samen met verschillende film- en animatiemakers hebben we ook een unieke beeldbank aangelegd. De verzameling films en bijzondere beelden is ook de basis voor 360-graden projecties die de bezoekers van het LEF-theater in een andere mindset brengen. In de computervloer van LEF zijn 1500 LEDs verwerkt in de stalen vloer. De LED lichten in eindeloze combinaties van kleuren en patronen op. Zo worden plekken gemarkeerd, richtingen geduid en sferen gemaakt die werksessies ondersteunen.

Geen bedrijfskantine

Ook het eten en de rust gebieden zijn onderdeel van het concept. De gebruikelijke RWS bedrijfs-kantine is omgevormd tot een sferische plek waar op vele manieren samen gegeten, geborreld of gewerkt kan worden. Onderdelen van de gele futuristische kombuis kunnen naar ander plekken in het future center gereden worden waardoor eten en drinken ook onderdeel van een inspirerende werksessie kan worden. De houten vloer is gemaakt van oude meerpalen, de verlichting bestaat uit een verzameling autoachterlichten en de vrijstaande banken zijn geïnspireerd op een stalen vangrail.

De 12 meter hoge serre biedt plaats aan installaties met als thema Verandering. Deze vervreemdende interactieve opstellingen prikkelen de gebruikers van LEF met beeld en geluid tot reflectie en inspiratie.

Awards

I.D. Magazine Annual Design Review 2009

Environments, Design onderscheiding

International Design Excellence Awards 2009

Environments, finalist

FX International Design Awards Londen 2009

Workspace Environment, finalist

International Design Awards 2009

Interior Design of the Year, winnaar

Designpreis Deutschland 2011

Genomineerd