WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Witte Muren
Bespeeld

Wonen in de Amsterdamse School

Stedelijk Museum Amsterdam (NL)

In ‘Wonen in de Amsterdamse School’ staan de interieurontwerpen van deze expressieve, invloedrijke stroming aan het begin van de twintigste eeuw centraal. Bezoekers kunnen zich verwonderen over de sculpturale lijnen, het uitbundige kleurenpalet en complexe patronen die tot uiting komen in de meer dan 500 getoonde voorwerpen, waaronder meubels, lampen, keramiek, textiel en glas-in-lood. Kossmanndejong heeft de objecten in een grafische setting geplaatst met extreem uitvergrote meubeldetails op de wanden; blow-ups die de bezoeker omringen en de uitzonderlijke vormentaal benadrukken.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Stedelijk Museum Amsterdam
Jaar
2016
Oppervlakte
1200 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art-direction, Catalogus en affiche
Team
Herman Kossman (lead), Remco Swart, Sietske Sips, Robin Schijfs, Serena Bigatti, Pauline Fer, Martijn Sas
Realisatie
Landstra & De Vries
Uitgever boek
Thoth Publishers
Interior Design 1910-1930

Na eerdere succesvolle samenwerking voor de tentoonstellingen Ontwerpen voor kinderen (2002) en Kramer vs Rietveld (2004) heeft Kossmanndejong voor het Stedelijk Museum in Amsterdam de tijdelijke tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930 ontworpen. Een onderdompeling in details, vormen en ambacht die deze stroming uniek maken in Nederland. De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend

Tikkende klokken

Het geluid van tikkende klokken trekt het publiek de tentoonstelling binnen. Na een inleiding over het ontstaan van de Amsterdamse School, zijn in de zalen diverse thema’s uitgelicht, zoals het leven en werk van Michel de Klerk, Piet Kramer en Hildo Krop en de invloed van de Amsterdamse School in de schilderkunst. Ook is er een zaal geheel gewijd aan het Scheepvaarthuis, het gebouw waarmee de stroming werd geboren. Bijzonder is dat het Stedelijk Museum behalve haar eigen meubelcollectie ook objecten van particulieren toont, op het spoor gekomen via een oproep op een speciale blog.