WELCOME TO OUR BACK OFFICE

spirituele reis

Verlangen naar Mekka

Museum Volkenkunde, Leiden (NL) / Tropenmuseum, Amsterdam (NL)

Voor bijna een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je één keer in je leven geweest moet zijn. De tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka: De reis van de pelgrim’ in het Tropenmuseum neemt je mee op bedevaart (hadj). Stapsgewijs wordt je ingewijd in de wereld van de hadj. In deze tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende collectiestukken bijeengebracht uit belangrijke islamitische collecties.

Locatie
Leiden (NL) / Amsterdam (NL)
Klant
Museum Volkenkunde / Tropenmuseum
Jaar
2014 / 2019
Oppervlakte
600 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art direction (i.s.m. The British Museum en Tropenmuseum)
Team
Matt Vermeulen (lead), Julia Meyerrose, Sietske Sips, Elianne de Waard
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Interactives
WeMakeVR
AV
Invision, Just Focus, Mudware, Tropenmuseum
Productie
Brandwacht en Meijer, TARS Visuele Presentatie
Het verlangen

Bij binnenkomst delen Nederlandse hadjgangers door middel van videoportretten hun persoonlijke ervaringen in een intieme setting, één op één met het publiek. Aangestoken door het ‘verlangen naar Mekka’ krijg je praktische tips voor je voorbereiding. Op een grafische manier worden de ‘facts and figures’ van de hadj getoond. Foto’s en kaarten verbeelden de reis en de verschillende routes en vervoersmiddelen die pelgrims nemen naar het verzamelpunt Djedda.

“Elke ruimte representeert een fase in de reis en roept door gebruik van licht, kleur, collectiestukken, film, geluid en interviews met hadjgangers een heel andere sfeer op.”

Matt Vermeulen

Ontwerper bij KDJ

Je spirituele reis

Dit is de zaal die Mekka representeert, hier ontdek je de rituelen van de hadj. Je ziet een geprojecteerde mensenmassa die het belangrijkste ritueel uitvoeren; rond de Kaäba (tawaf) lopen. De volgende ruimte is donker en sereen, en brengt je het dichtste bij het ‘Mekka-gevoel’. Met authentieke doeken, ooit onderdeel geweest van de Kaäba, is een eerbiedige setting gecreëerd. De laatste stap in de bedevaart is het verzamelen van souvenirs, weergegeven als een kleurrijke bazaar.

Duurzaam ontwerp

De eerste editie van de tentoonstelling hebben we ontworpen voor het Museum Volkenkunde in Leiden. Daarna hebben we de tentoonstelling aangepast voor de presentatie in het Tropenmuseum in Amsterdam. Dit is een mooi voorbeeld van een duurzame, flexibele vorm van tentoonstellingsontwerp.

Awards

Museum Prijs Zuid-Holland 2014

Winnaar

SEGD Global Design Awards 2014

Exhibitions, Merit award

International Design Awards 2014

Winnaar

London International Creative Competition 2013

Finalist