WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Geen Stad
geen Toekomst

Making City

Internationale Architectuur Biennale, Rotterdam (NL)

Making City laat zien hoe de stad van morgen tot stand zou moeten komen  en welke rol ontwerpers daarbij spelen. De tentoonstelling presenteert de stad niet als een probleem, maar als een kans. Juist de stad kan een overtuigend antwoord bieden op de uitdagingen van de 21e eeuw. Maar dan moeten we de stad wel op een andere manier zien te ontwerpen en te organiseren. Actuele projecten uit ruim dertig steden van over de hele wereld laten zien hoe dat kan.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
Jaar
2012
Oppervlakte
1100 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Herman Kossmann (lead), Robert van der Linde, Pauline Fer, Maaike van Keimpema
Concept
KDJ i.s.m. Architecture Workroom Brussels
Tentoonstellingsbouw
Kloosterboer Decor
Canvasprints
Blomsma Print & Sign
Light design, AV
Rapenburg Plaza
Het ontwerp voorop

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo. Omstreeks 2050 zullen meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De onvermijdelijke verstedelijking vormt een enorme politieke, sociale, economische en ecologische uitdaging. Tegelijkertijd bieden de steden oplossingen voor deze opgaven van de 21e eeuw. De stad is onze toekomst, maar alleen als ze beter bestuurd, ontworpen en gepland wordt dan nu het geval is. Making City verkent stedelijke toekomstscenario’s en zet daarbij ontwerp voorop.

Ruimtelijk manifest

In de grote zaal van het NAi te Rotterdam was 5 maanden lang het ruimtelijke manifest Making City te zien zijn. Drieëndertig projecten van over de hele wereld laten zien hoe over het werken aan de stad gedacht wordt. Na het binnentreden van de tentoonstelling start de bezoeker zijn tocht in de middenruimte waar prikkelende quotes over verstedelijking en een korte introductie film te zien zijn. Deze film en een reeks monumentale foto’s maken meteen duidelijk waar het in tentoonstelling om draait. Vanuit de introductieruimte leiden grafische lijnen op de vloer de bezoekers langs de drieëndertig projecten. De projecten die geordend zijn volgens een negental  thema’s, kennen een grote diversiteit aan presentatievormen. Tijdens de wandeling langs alle thema’s en projecten maken de bezoekers kennis met de uitdagingen en oplossingen van het thema verstedelijking.

Levende collectie

De projecten die in de tentoonstelling gepresenteerd werden, waren een afspiegeling van ontwikkelingen die op dat moment plaatsvonden. Omdat sommige projecten zich bleven ontwikkelen kregen deze nog tijdens de duur van de tentoonstelling een update.