WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

het onzichtbare
zichtbaar

Micropia

Artis, Amsterdam (NL)

Ze zijn overal. Elk mens heeft twee kilo bacteriën bij zich, Jij ook. Op en in je lijf. En dat is maar goed ook, want zonder bacteriën red je het niet. Ze zijn voor ons, maar ook voor de rest van het leven op aarde essentieel. In Micropia stap je een nieuwe wereld binnen. Een onzichtbare wereld die in en om jou aanwezig is. Die je nodig hebt om je eten te verteren maar die je ook ziek kan maken. Met intrigerende bewoners als het pantoffeldiertje, extremofielen, parassolmieren, het waterbeertje, en tal van virussen.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Artis
Jaar
2014
Oppervlakte
850 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction
Team
Michel de Vaan (lead), Mark de Jong, Niels de Jong, Jelte van Abbema, Pauline Fer, Sietske Sips, Valentina Rafaeli, Andreas Tscholl, Wiebren Schilstra, Britte Hietkamp (intern)
Media ontwerp
ART+COM
Licht
Simon Corder
Film en animaies
Bind en Sterk, HollandCentraal, PlusOne, Temponaut, Wim van Egmond
Fotomateriaal
Artis, Wim van Egmond, ANP, Dennis Kunkel Microscopy Inc., Shutterstock, Stephen Gschmeissner
Geluid en soundscapes
Peter Flamman
Realisatie
Bruns BV
Architect
Sprenger von der Lippe
Echt en levend

Omdat Micropia gesitueerd is in een dierentuin, wilden we echte, levende microben tonen. Die je kunt zien bewegen en zien veranderen. Met microbiologen die voor ze zorgen en alles aan je uit kunnen leggen. Dit bleek een enorme uitdaging maar dit is wel precies het aspect dat Micropia uniek en tijdloos maakt. Met electronenmicroscopen die je zelf kan bedienen, spectaculaire animaties en interactieve exhibits hebben we het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

Play

“Samen met ART+COM hebben we speciale media-installaties gemaakt zoals de bodyscan. Je bedient de interface met je lichaam; jouw lijf en je eigen microben worden het onderwerp.”

Michel de Vaan

Hoofdontwerper – KDJ

Alle aandacht naar microben

Het enige licht in Micropia zit in de tentoongestelde objecten. Het is een laboratorium maar dan in omgekeerde sfeer: niet wit en steriel maar donker en mysterieus. Alle aandacht gaat vanzelf naar de microben. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoeveel bacteriën je uitwisselt bij een tongzoen. Kun je op een levensgroot scherm zien hoeveel bacteriën je bij je draagt. En zie je op een verzameling kweekjes van alledaagse voorwerpen – zoals een tandenborstel en een mobiele telefoon – hoeveel bacteriën daar wel niet op zitten.

“De soundscape door Peter Flamman is nooit overheersend, maar wel een onmisbaar verbindend element in het ruimtelijke verhaal.”

Mark de Jong

KDJ

Goed opdrachtgeverschap

Micropia is ontstaan door samenwerking tussen vele partijen. Gebouw, het ruimtelijk ontwerp en alle media zijn volledig geïntegreerd ontwikkeld. Om dit project te laten slagen moest ook op microbiologisch vlak veel worden uitgevonden. Er was een groot risico of dit zou lukken. Goed opdrachtgeverschap bleek hier maar weer eens essentieel. Het vertrouwen krijgen, samen op een avontuur zijn om iets nieuws te maken, heeft zich uiteindelijk uitbetaald in een heel bijzonder project.

“Op de universiteit leren we van alles over microbiologie, maar het is bij mij nog nooit zo dichtbij gekomen. Ik had nooit bedacht dat ik microben zo interessant zou vinden.”

Anne

Student geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam

Awards

The Best in Heritage 2017

Project of Influence

DASA Award 2016

Most Innovative European Museum – winner

European Museum of the Year Award 2016

Kenneth Hudson Award – winner

German Design Award 2015

Special Mention

Museums+Heritage Awards 2015

International – Highly Commended

SBID International Design Award 2015

Finalist

FX International Awards 2015

Interior Design – Shortlisted

Best of Year Award 2015

Interior Design – Honoree