WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Machtige Verhalen

Nationaal Militair Museum

Soesterberg (NL)

De collectie van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Legermuseum in Delft moesten samen een nieuw museum worden in de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. De Nederlandse overheid schreef een bijzondere en spannende wedstrijd uit. Vijf teams, opgebouwd uit een architect, een tentoonstellingsontwerper, een landschapsarchitect en een projectontwikkelaar moesten hiervoor strijden. De winnaar was verantwoordelijk voor een integraal ontwerp van het gebouw, het interieur, de tentoonstelling en het omringend landschap. En voor onderhoud en exploitatie gedurende de eerste vijfentwintig jaar. Als deel van het consortium Heijmans PPP samen met Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en H+N+S Landschapsarchitecten wonnen we de pitch.

Locatie
Soesterberg (NL)
Klant
Ministerie van Defensie
Jaar
2014
Oppervlakte
20.000 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art direction
Team
Niels de Jong (lead), Mark de Jong, Wendy Snoek, Martijn Sas, Valentina Raffaelli, Serena Bigatti, Michel de Vaan, Martin Saemmer, Simon Christiaanse, Remco Swart, Robin Schijfs, Andreas Tscholl, Maaike van Keimpema, Sietske Sips, Roel Bolhuis
Engineering, productie en bouw
Bruns
Films, interactives, animaties en games
Shosho
Documentaires, filminstallaties
De Aanpak
Interactives, games Xplore, App
Fabrique
Lichtonotwerp, show control, programmering, AV hardware
Rapenburg Plaza

“De schaal van het project is enorm. Een totaal tentoonstellingsoppervlak van 20.000 m², een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden…”

Niels de Jong

Ontwerper bij KDJ

Twee musea in een

We ontwikkelden een museaal concept in twee type tentoonstellingsomgevingen. Een ‘daglichtmuseum’ op de begane grond: een chronologisch overzicht van zo’n duizend jaar militaire techniek met voornamelijk tanks en vliegtuigen. En een ‘black box’ met een thematische aanpak. Hier zijn zeven theatrale omgevingen gecreëerd waar de verhalen centraal staan. Verhalen over het belang van water voor onze verdediging, verhalen over het heden, verleden en de toekomst van de krijgsmacht, de positie van de krijgsmacht in de Nederlandse samenleving, maar ook vele persoonlijke verhalen en dilemma’s.

Voor echte kenners

Om behalve liefhebbers ook gezinnen en een breed, in cultuur geïnteresseerd publiek te trekken, hebben we een grote dynamiek en gelaagdheid aangebracht in de tentoonstellingen. Elke presentatie kent voor elke doelgroep een eigen inhoudelijke verdieping. Voor echte kenners is altijd extra informatie voorhanden. Speciaal voor kinderen een interactieve Xplore omgeving ontwikkeld, waar zij bijvoorbeeld kunnen vliegen in een F16 of zelf buskruit kunnen maken.

Awards

Dutch Museum Award 2016

Genomineerd

European Museum of the Year Award 2016

Eervolle vermelding

DagjeWeg.nl Award 2015

Winnaar

Design Week Awards 2015

Genomineerd