WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Levenslustig

Het Parademuseum

Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam (NL)

Voor het reizende theaterfestival ‘de Parade’ heeft Kossmanndejong een nieuwe beleving gelanceerd: het Parademuseum. Het Nederlands Fotomuseum is de eerste bespeler van het Parademuseum en heeft Kossmanndejong gevraagd een ‘tentoonstelling’ te ontwerpen over het fotoboek Eye Love You van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990). Bezoekers van het Parademuseum worden ondergedompeld in een meeslepende beeldshow over geluk, verdriet, moed, strijd en vitaliteit.

Locatie
Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam (NL)
Klant
Nederlands Fotomuseum
Jaar
2016
Oppervlakte
Concept en ontwerp
Status
Tijdelijk
Rol
Tentoonstellingsconcept en ontwerp
Team
Mark de Jong (lead), Martijn Sas
AV show
Tungsten Studio
AV hardware
Beamsystems
Tent
Firma Traktor
Initiatiefnemer
Johan Idema

Ed van der Elsken, een van de meest invloedrijke fotografen die Nederland heeft gekend, staat wereldwijd bekend om zijn zwart-witfotografie, maar werkte de laatste dertig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur. In zijn boek Eye Love You uit 1977 reeg Van der Elsken honderden kleurenfoto’s aaneen tot een ode aan de mens en het leven. Het Parademuseum staat geheel in het teken van dit populaire kleurenfotoboek. Met een knipoog naar de nostalgische diashows uit de jaren zeventig, worden de foto’s in het Parademuseum op multimediale en paradewaardige wijze getoond in een eigentijdse beeldshow, gemaakt door Tungsten Studio. In deze show gaan bezoekers met Van der Elsken mee op reis en zien door zijn ogen hoe de liefde, het leven en de dood overal ter wereld worden ervaren.

Ook krijgt het publiek in het Parademuseum de eerste resultaten te zien van het uitgebreide restauratieproject van de kleurendia’s van Van der Elsken door het Nederlands Fotomuseum. De circa 45.000 dia’s zijn aangetast door schimmel vanwege vocht in Van der Elskens woonhuis. Een kleine duizend dia’s is in het restauratieatelier gereinigd om aan de bezoekers te kunnen tonen.Het Parademuseum is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema.