WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Duurzame Dans

Poppodium WATT

Rotterdam (NL)

In Rotterdam ontwierpen wij WATT, de eerste Sustainable Dance Club ter wereld. Het voormalige poppodium Nighttown aan de West-Kruiskade is met een forse uitbreiding van de capaciteit tot 2.000 personen, de creatie van een entreestraat en vernieuwende sustainable features getransformeerd tot het meest spraakmakende en experimentele poppodium van Nederland.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Brotherhood Holding i.s.m. Vinc
Jaar
2008
Oppervlakte
4000 m2
Rol
Meubel- en interieurontwerp, grafisch ontwerp
Team
Robert van der Linde (lead), Herman Kossmann, Martijn Sas
Bouwmanagement
Vinc Batenburg Groep
Aannemer
Huizerbouw
Interieurbouwer
Gielissen Interiors & Exhibitions
Adviseur duurzaamheid
Sustainable Dance Club
Concept lichtontwerp
Tweebeeke Licht
Data animatie
Punchcard
Constructeur
ABT bv
Installaties
Lugthart & Zn, Arco luchttechniek, C.D.I. installatie en daktechniek, Satisfaire Prestige
Acoustisch adviseur
Cauberg-Huygen
Concept energie-opwekkende dansvloer
Sustainable Dance Club
Interactief design energie-opwekkende dansvloer
Studio Roosegaarde
Technische uitwerking
Technische Universiteit Eindhoven (EPE groep)
Een stad en een straat

WATT is een stad op zich, een gebouw om doorheen te dwalen. Iedere ruimte heeft een karakteristieke sfeer gekregen door uniek materiaal- en kleurgebruik. Centraal in het ontwerp is de monumentale entreestraat die alle ruimtes met elkaar verbindt. De straat is letterlijk in het oude gebouw uitgehakt. Onbewerkte bakstenen, restanten van leidingwerk en raamopeningen tonen de structuur van het oorspronkelijke pand. Aan het einde bevinden zich twee zalen, de grote zaal, ‘de Stage’ en de verlaagde danszaal, ‘de basement’.

Theatercafé

Parallel aan de straat ligt een nieuwe café-restaurant en een kleine theaterzaal. De theaterzaal kan zelfstandig functioneren, maar kan ook een open ruimte vormen met het restaurant. De twee verdiepingen van het restaurant worden verbonden door een centrale vide. De binnenranden van de vide zijn bekleed met honderden bierflesjes die door de verlichting er achter een grote kroonluchter worden. Grote ramen kijken uit op het naastgelegen park.

Duurzaamheid

De bewustwording van duurzaamheid is waar mogelijk zichtbaar gemaakt. Er is alleen materiaal toegevoegd waar het echt noodzakelijk was. De gehele water- en energiehuishouding zijn als VJ-beelden onderdeel van de programmering. Andere zichtbare elementen zijn de energieopwekkende dansvloer en de minimal waste bars in de grote zaal. De toiletten worden doorgespoeld met hemelwater en de transparante spoelbakken laten het waterverbruik zien. Ontspannen kan je in de groene oase van de relaxroofs en een binnentuin.