WELCOME TO OUR BACK OFFICE

stad als
podium

Stedelijk Museum Kampen

Kampen (NL)

Historisch staat Kampen voornamelijk bekend als Hanzestad en om het religieuze leven. Maar Kampen kent vele gezichten waar het museum, ruimte aan wil bieden. Getracht is verbanden te leggen tussen heden en verleden en tussen de stad en het museum. Hiertoe hebben wij een multimediatour ontwikkeld, waarmee je niet alleen in het museum maar ook in de stad zelf wordt meegenomen in de stadsgeschiedenis. Het Stedelijk Museum Kampen is hiermee het eerste museum in Nederland dat haar culturele erfgoed zowel binnen als buiten het museum in één museaal programma aan het publiek presenteert.

Locatie
Kampen (NL)
Klant
Gemeente Kampen
Jaar
2009
Oppervlakte
965 m2
Status
Permanent
Rol
Tentoonstelling en inrichting, ruimtelijk- en grafisch ontwerp
Team
Mark de Jong (lead), Martijn Sas, Jos Kuppens, Maaike van Keimpema
Inhoud
Stedelijk Museum Kampen
Teksten
Anneke van Huisseling, Aldwin Kroeze, Jelle Wouda
Lichtontwerp, interactieontwerp, AV hardware, mediasturing
RapenburgPlaza
Films en touchscreens
Tungsten Studio
Animatie water
Douwe Dijkstra
Geluidsontwerp
Leo Anemaet
Tentoonstellingsbouw
Bruns BV
Wandbeschildering Hanzezaal
John Breed
Multimedia tour ‘KampenVertelt’
KDJ, Stedelijk Museum Kampen, Anneke van Huisseling, Tungsten Studio
Doos in een doos

Met respect voor het bestaande gebouw is er een constructie bedacht waarbij een nieuwe ruimte in de bestaande ruimte is geplaatst, de zogenaamde doos-in-doos-constructie. Op deze manier wordt er oppervlak gecreëerd voor de collectie en zorgen uitsparingen op strategische plekken ervoor dat de karakteristieke onderdelen van het gebouw in het zicht blijven.

Binnen maar ook buiten


Met de nieuw ontwikkelde multimediatour krijgt de bezoeker niet alleen binnen, maar ook buiten het museum verhalen te horen over de interessante stadsgeschiedenis. Binnen biedt de tour een wezenlijke aanvulling op de vaste opstelling van het museum. Een twintigtal hedendaagse Kampenaren vertellen over onderwerpen die een relatie hebben met de museale collectie. Buiten voert de tour je langs 20 historische plekken door middel van het ingebouwde navigatiesysteem. De tour is een integraal onderdeel van het museumverhaal en dus inbegrepen bij de entreeprijs.

Vele Kampenaren

De nieuw ontwikkelde huisstijl is een verlengstuk van het museale concept. Ook hier spelen ’de Kampenaren’ een centrale rol. Zij geven het museum letterlijk een gezicht. Zowel op het drukwerk als in het gebouw (behang en raamprints) worden portretten van historische en hedendaagse Kamper beroemdheden met elkaar gecombineerd. Zo staat oud-voetbalinternational Jaap Stam naast een deftige 18e-eeuwse burgemeester en acteur Henk van Ulsen naast een portret van een weesmeisje. Bij aankomst bij het museum wordt je met enorme raamportretten door hen begroet. ’s Avonds worden deze portretten met wisselende kleuren aangelicht en zorgen daarmee voor een theatraal schouwspel.