WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Rockstar Boeddha

De Boeddha

Museum Volkenkunde, Leiden (NL) /
Tropenmuseum, Amsterdam (NL)

Kossmanndejong heeft voor het Museum Volkenkunde in Leiden de tijdelijke tentoonstelling en bijbehorende catalogus ontworpen over het leven van Boeddha. Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe verschillen de Boeddhabeelden uit diverse landen van elkaar? Wat zoeken mensen in het boeddhisme? Deze en andere vragen staan centraal in de tentoonstelling ‘DE BOEDDHA’.

Locatie
Leiden (NL)
Klant
Nationaal Museum van Wereldculturen
Jaar
2016
Oppervlakte
800 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept & ontwerp
Team
Matt Vermeulen (lead), Sietske Sips
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Interactives
IJsfontein Interactive Media, Studio Yipp
Film
Herman de Boer, Florien van den Breemer, Maarten Heijer, Berthe Jansen, Leo Scholte ter Horst, Jasmijn Schrofer, Miranda van der Spek
Uitvoering
Iris Vormgeving, Vertical Vision, TARS Visuele Presentatie
Introductie volgt over het leven van de Boeddha

Bezoekers worden meegenomen op een reis door de belangrijkste boeddhistische landen. Historische plekken op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was en waar het ook nu nog volop leeft. Bij binnenkomst van de tentoonstelling worden bezoekers verwelkomd door een groot Boeddhabeeld, waarna een introductie volgt over het leven van de Boeddha. Dat levensverhaal laat zich vertellen als een strip. Gepresenteerd in een intiem paviljoentje, zet een selectie van prachtige reliëfs uit Ghandara de hoogte punten uit het leven van de Boeddha op een rij. Deze allereerste verbeeldingen van Boeddha vinden tegenwicht op de wanden rondom. Hedendaagse manga strips en moderne kunst laten zien dat het doorgeven van de boeddhistische leer middels het vertellen van beeldende verhalen een levende traditie is. Aan de hand van infographics kunnen de bezoekers meer te weten komen over de iconografie en de betekenis van de verschillende handhoudingen van boeddhabeelden.

Met deze bagage zijn de bezoekers klaar om op pelgrimage te gaan. De reis voert langs Thailand, India, China, Indonesië, Sri Lanka, Birma, Tibet en Japan, maar ook Nederland. Bij elk land wordt ingezoomd op een specifiek thema, zoals relieken, de verspreiding van het geloof, het schrift en de dood. Kossmann.dejong heeft een balans gevonden tussen een museale presentatie van de museumcollectie en de bezoekersbeleving. Een alles verbindend lint van wandvullende foto’s voorziet de unieke verzameling Boeddhabeelden van context. Het toont op indrukwekkende wijze de religieuze beleving van boeddhisten wereldwijd en de vele tempels en festivals. Verschillende altaren bieden de bezoeker ruimte voor reflectie en bezinning.

Play
Een metafoor op het bereiken van verlichting en het Nirvana.

De tentoonstellingszalen samen vormen een regenboog die in de laatste zaal samensmelt in een witte beleving van licht. Een metafoor op het bereiken van verlichting en het Nirvana.

DE BOEDDHA’ was van 12 februari tot en met 14 augustus te zien in Museum Volkenkunde in Leiden en van 23 september 2016 tot en met 29 januari 2017 in het Tropenmuseum in Amsterdam.