WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Een Vernuftig Plan

Het Grachtenhuis

Herengracht 386, Amsterdam (NL)

In Het Grachtenhuis wordt het verhaal verteld van de Amsterdamse grachtengordel. Een verhaal dat illustreert waarom de grachtengordel zo uniek is, en waarom het na 400 jaar nog steeds springlevend is. Hoewel de grachtengordel met 3 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste toeristische attractie van Nederland is, was dit verhaal tot nu toe nog nergens te vinden. Met de toekenning van de UNESCO werelderfgoedstatus in augustus 2010 is dit verhaal nog actueler geworden. De 17e-eeuwse grachtengordel is een internationaal icoon van stedenbouw en architectuur.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Het Grachtenhuis
Jaar
2011
Oppervlakte
380 m2
Status
Permanent
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Lichtontwerp
Reinier Tweebeke
Bouw
Kloosterboer Decor
AV, licht en media control
Rapenburg Plaza
Maquettes
Made by Mistake, Florian Göttke
Animaties
Tungsten Studio
Bouw en animaties poppenhuis
Dutch Igloo
Audio
Pastelle Music
Kamer 1 en 2

In vijf achtereenvolgende kamers op de eerste etage word je meegenomen op een kleine tijdreis. Het verhaal start in 1597. Met een dubbele projectie op de achterwand en een maquette wordt verklaard waarom Amsterdam een enorme stadsuitbreiding nodig had. Daarna volgt een verhaal over de planontwikkeling: wie waren verantwoordelijk voor deze unieke planmatige uitbreiding. Een prachtige kaartenanimatie op een tafel met een verhaal in meerdere perspectieven.

Kamer 3 en 4

Vervolgens is te zien hóe er gebouwd werd. Een wereld van maquettes en grappige animaties over houten palen, een draagkrachtige laag op vele meters in de diepte. In de vierde kamer krijgt de bezoeker een inkijkje in het wonen in een grachtenhuis. Een miniatuurversie van het grachtenhuis laat het wonen op de grachtengordel door de eeuwen heen zien. Met behulp van ‘Pepper’s ghost’ techniek lijken de kamers in het miniatuurgrachtenhuis bewoond door echte mensen.

Kamer 5

In de laatste kamer staat een enorme maquette van de grachtengordel centraal. Op wandpanelen, die refereren aan de wandschilderingen van Jurriaan Andriessen (1742-1819) op de bel-etage, komen de grachten tot leven. Hier reist de bezoeker dwars door de tijd, van net na de oplevering van de grachten tot aan de eigentijdse Gay Pride.

Op de begane grond kan je een aantal bijzondere stijlkamers bezoeken waarin verhalen te beluisteren zijn over bekende bewoners van Het Grachtenhuis.

Awards

Gouden Reiger 2012

Spatial Media, winnaar

SBID International Design Awards 2012

Genomineerd