WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Ontwikkeld Beeld

De Donkere Kamer

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam (NL)

De Donkere Kamer is de eerste permanente presentatie over de Nederlandse fotografiegeschiedenis in Nederland. In de kelder van het Nederlands Fotomuseum hebben we een ruimte van 250 m2 omgebouwd tot een bijzondere donkere kamer. Circa vijftig ontwikkelbakken baden er in rood licht. Een lichtbak met een tijdlijn die lijkt op een enorm uitvergrote negatiefstrook, vormt de achterwand van deze ruimte. In deze interactieve donkere kamer ontdekt je via 22 beeldverhalen de ontwikkeling van de 185 jaar jonge geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Van daguerreotypie tot Polaroid, van stereofoto tot flickr.com.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Nederlands Fotomuseum
Jaar
2011
Oppervlakte
250 m2
Status
Semi-permanent
Rol
Ruimtelijke en grafische vormgeving
Team
Robert van der Linde (lead), Mark de Jong, Martijn Sas, Michel de Vaan
Grafische uitvoering
Riwi ColloType
Audiovisual experiences, filmproductie
Tungsten Studio
AV technische ondersteuning
Phanta Vision
Scripts
Anneke van Huisseling
Voice-overs
Flip Bool, Carel van Hees, Thom Hoffman, Hans Dorrestijn, Maaike & Anna Martens, Hatta Fokker, Frits Rotgans jr.
Interactieve ontwikkelbakken

Door een wit vel in een ontwikkelbak te leggen, activeer je beeldverhalen die net als vroeger in de donkere kamer, langzaam tevoorschijn komen. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. De beeldverhalen zijn voor een breed publiek gemaakt, met een focus op middelbaar scholieren. De verhalen zijn aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. Al het fotomateriaal is afkomstig uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

In de jaren dat de tentoonstelling te zien was zijn er regelmatig nieuwe ‘parels’ uit de schatkamer van het museum aan toegevoegd. Zo bleef de presentatie zich steeds vernieuwen.

Awards

Gouden Reiger 2012

Ruimtelijke Media, winnaar

Design Week Award 2012

Exhibition Design, eervolle vermelding

IDEA Award 2012

Environments, finalist

International Design & Communication Awards 2013

Best Exhibition Layout, winnaar