WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Lieve Stad

De Mooiste Stad

Amsterdam Museum, Amsterdam (NL)

De tijdelijke tentoonstelling ‘De Mooiste Stad – Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan’ was te zien van 17 juni tot en met zondag 4 november 2018 in het Amsterdam Museum. In deze periode hebben 150.000 mensen de tentoonstelling bezocht.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Amsterdam Museum
Jaar
2018
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction
Team
Matt Vermeulen (lead), Remco Swart, Claudia van Daatselaar
Technische realisatie
Kloosterboer Decor
AV-productie
Driebit, AT5, Studio Noord, Thing.nl
Door de ogen van Eberhard van der Laan

Tot vlak voor zijn overlijden werkte burgemeester Eberhard van der Laan aan de tentoonstelling over zijn geliefde stad. Met ruim 80 foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief wilde Van der Laan laten zien hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de uitdagingen die horen bij snelle groei en economische bloei. Een ‘schaalsprong’ noemde Van der Laan het. De groei van Amsterdam is altijd in sprongen gegaan, nooit zonder groeipijn, maar wel met zijn favoriete stad als resultaat. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad, die zo’n bijzondere geschiedenis heeft.

Wij hebben met z’n allen een enorm probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen.

Eberhard van der Laan (1955-2017)

Play
Constante verandering

De foto’s en voorwerpen koos Van der Laan uit de collecties van het Amsterdam Museum, het Stadsarchief en het Kabinet van de Burgemeester. Kossmann.dejong exhibition architects is gevraagd het ontwerp voor deze tijdelijke tentoonstelling te maken. De collectie van Van der Laan kreeg een plaats in de Amsterdam Galerij te midden van steigers en steigerdoeken, die symboliseren dat de stad nooit af en altijd in aanbouw is.