WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Rituele Schatten

Portugese Synagoge

Portugese Synagoge, Amsterdam (NL)

In hartje Amsterdam, tussen het Waterlooplein en de Hermitage bevindt zich een indrukwekkend monument: De Portugese Synagoge uit 1675. Rituele voorwerpen, zeventiende-eeuwse prenten en een door de UNESCO beschermde bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos: de Portugese Synagoge herbergt één van de meest bijzondere joodse erfgoedcollecties ter wereld. Tot op heden waren de bijgebouwen van de Portugese Synagoge grotendeels niet toegankelijk voor publiek. Eind 2011, na een uitgebreide restauratie, werd een gedeelte van deze bijgebouwen toegankelijk voor publiek en kunnen de bezoekers de schatten van de Portugees joodse gemeenschap in hun natuurlijke context bezichtigen.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Joods Historisch Museum
Jaar
2011
Oppervlakte
300 m2
Status
Interieur
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Herman Kossmann (lead), Nienke van den Berg, Maaike van Keimpema
Concept
Jewish Historical Museum and Portuguese Synagoge
Tentoonstellingsbouw
Heijmerink en Wagemakers
Lichtontwerp
Robert Jan Vos, Atelier Wegener
Grafische vormgeving
Saar Manders SAAR-ONTWERP
Grafisch drukwerk boekje
Booxs
Lithografie
Colorset
Bewegwijzering
Riwi ColloType
Nieuwe publiekspresentatie

De nieuwe publiekspresentatie omvat de openstelling van een aantal bijgebouwen die niet eerder voor publiek toegankelijk waren. Bezoekers van de Portugese Synagoge zijn te gast bij een levende joodse gemeenschap. De ceremoniële objecten zijn evenals de gebouwen nog altijd in gebruik. Het oude rabbinaat, de Mikwe (het rituele bad) en de Tahara kamer, waarin de rituele wassing van overledenen plaatsvond, kunnen worden bezocht. Dat geldt ook voor de Ma’amad (bestuurskamer) en de sfeervolle wintersynagoge. Deze bijgebouwen zijn op vele manieren toegankelijk gemaakt voor het publiek. Sommige ruimtes zijn heringericht en van de originele collectie voorzien, anderen bleven in de oorspronkelijke, soms eeuwenoude staat. De inrichting biedt natuurlijke aanleidingen tot het vertellen van verhalen, waarbij collectiestukken en ruimtes uitnodigen tot het leggen van verbanden tussen verleden en heden. Als onderdeel van de nieuwe publiekspresentatie is ook de winkel vernieuwd en uitgebreid.

Schatkamers

In de kelder van de bijgebouwen zijn transparante ‘schatkamers’ ontworpen. In deze nieuwe depots worden de collecties van de Portugese Synagoge in hun gebruiksfunctie getoond. Het publiek kan langs grote glazen puien van de schatkamers wandelen en de schatten van deze kamers in al hun schoonheid ervaren. Er zijn ruim achthonderd ceremoniële objecten te zien, variërend van zilver, zijde en brokaat. Daarnaast zijn ook antieke boeken, meubilair, Torarollen en prenten te zien in de schatkamers.