WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Indianen Verhalen

Verhaal van de Totempaal

Museum Volkenkunde, Leiden (NL)

Het verhaal van de totempaal is een familietentoonstelling waarin de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada centraal staan. Deze Indianen hebben een rijke traditie op het gebied van houtsnijwerk en zijn beroemd om hun prachtige totempalen. Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal vervaardigd door een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Kwakwaka’wakw kunstenaar Rande Cook. Naast deze bijzondere totempaal zijn kunstwerken uit internationale collecties en de collectie van het museum te zien. Door middel van theatrale installaties, verhalen, interviews en reportages krijgt de bezoeker een indrukwekkend beeld van de rijke culturen van de Noordwestkust Indianen.

Locatie
Leiden (NL)
Klant
Museum Volkenkunde
Jaar
2012
Oppervlakte
750 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction
Team
Matt Vermeulen (lead), Maaike van Keimpema
Samenstelling en productie
Museum Volkenkunde
Uitvoering
Iris Vormgeving, Vertical Vision, Tars Visuele Presentaties, Voorberg Bouwkunde, Firma G. van Harten
, Dutch Mountings, Saskia Rijsdijk
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Tekst en vertaling
Museum Volkenkunde, Martijn de Rijk, Beverly Jackson
Interactives
IJsfontein Interactive Media

Kaart
Cartographics
Audio en audiovisuals
woth | muziek & geluid, Editpoint; Dick Peterse, Invision, Vastert van Aardenne
Leven in overvloed

De tentoonstelling is verdeeld in thematische ruimtes, die verschillende aspecten van het leven van de Indianen belichten. Aan het begin van de tentoonstelling wordt de wereld geschetst waarin de Indianen leven. In het groene en waterrijke gebied van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada komen beren, wolven en heel veel zalm voor. Doordat er zoveel voedsel op een makkelijke manier voorhanden is, hebben de Indianen zich permanent in dit gebied kunnen vestigen en houden zij veel tijd over voor het vervaardigen van kunst. Het verhaal van deze overvloed wordt in de tentoonstelling verteld door filmfragmenten en een installatie van een rivier van zalmen. Het leven in overvloed blijkt echter ook een keerzijde te hebben. In vier documentaires over het dagelijks leven van de Indianen wordt kritisch gekeken naar het hedendaagse leven in ‘the land of plenty’.

Totempalen

De nauwe verwantschap met de natuur komt steeds terug in het traditionele houtsnijwerk. De speciaal voor de tentoonstelling gemaakte totempaal wordt omgeven door een grafisch woud van totempalen. Deze totempalen vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal. Door middel van koptelefoons kan je luisteren naar audioverhalen die dieper ingaan op de betekenis van ‘crests’; mythische wezens die van groot belang zijn in de vormentaal van de Indianen.

Verbinding met het heden

In deze tentoonstelling zijn niet alleen historische objecten te zien, maar wordt ook een verbinding gemaakt met het heden. In een ruimte die is vormgegeven als een moderne kunstgalerie wordt moderne kunst van de Indianen getoond. Ook de ‘revival’ van de Indiaanse cultuur krijgt aandacht. Deze ‘revival’ wordt in een historisch perspectief geplaatst door wandgrote oude portretten en een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Indianen. De ruimte biedt aan de ene kant een antropologisch perspectief op de geschiedenis en biedt aan de andere kant ook ruimte voor één op één ontmoetingen met moderne Indianen door middel van audiovisuele installaties.

Ceremonies

Ceremonies staan centraal in de laatste drie ruimtes van de tentoonstelling. Via een ruimte waar een bijzonder transformatiemasker tentoongesteld wordt, kom je terecht in een donkere zaal met mythische maskers die gebruikt werden bij rituelen. Tot slot is er aandacht voor de Potlatch; een groot feest met dans en rituelen waarbij de feestgever zijn status verhoogt door zoveel mogelijk geschenken weg te geven. Geluid speelt een belangrijke rol om je in deze laatste ruimte onder te dompelen in een echt Potlatchfeest. Je wordt deelgenoot van dit ritueel door een panoramische film en een uitstalling van moderne en historische Potlatchgeschenken.

Voor de jongere bezoekers is door de hele tentoonstelling een educatie-element verwerkt. Op interactieve schermen kunnen zij vragen over de tentoonstelling beantwoorden en daarmee proberen zoveel mogelijk ‘crests’ te verdienen.

Awards

SBID International Design Excellence Awards 2013

Public Space, winner