WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Naar de
Oorsprong

De Tijdtrap

Markthal, Rotterdam (NL)

Op de plek waar eens de stad Rotterdam ontstond, staat nu de nieuwe Markthal naar ontwerp van architectenbureau MVRDV. Wij kregen de opdracht in de trappenhuizen van de ondergrondse parkeergarage, een tentoonstelling te creëren voor de spectaculaire archeologische vondsten die tijdens het graven van de parkeergarage naar boven kwamen.

Locatie
Rotterdam (NL)
Klant
Provast en Gemeente Rotterdam
Jaar
2014
Status
Permanent
Rol
Projectbegeleiding, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Hermann Kossmann (lead), Sietske Sips, Remco Swart, Martijn Sas, Robin Schijfs
Ontwerp logo
Robin Stam

Inhoud
BOOR
Bouw
Kloosterboer Decor
Licht
Kloosterboer Decor, Studio Rublek
Filmproducties en animaties
Tungsten Studio, Carolien Bijvoet
Afdaling naar de oorsprong


Onder de Markthal bevinden zich vier verdiepingen, met winkels in het souterrain en parkeerplaatsen op de drie niveaus daaronder. In het hart van de Markthal leidt een roltrappenhuis je naar de parkeergarage, 15 meter de diepte in.
 
Wij hebben het trappenhuis uitgewerkt als een reis door de tijd, De Tijdtrap, waarin de geheimen van de bodem worden prijsgegeven. Restruimten onder de roltrappen zijn getransformeerd tot museale vitrines, waarin de bijzondere artefacten tentoongesteld worden. Via touchscreens komt de bezoeker vervolgens meer te weten over de tentoongestelde bodemvondsten.

Gelaagde presentatie

Elke verdieping staat letterlijk voor een andere periode in de geschiedenis van de stad. Grafische prints op alle glazen wanden van het trappenhuis en op de zijkanten van de roltrappen verbeelden op een abstracte wijze de verschillende aardlagen waar de bezoeker doorheen beweegt. Door te spelen met de mate van transparantie, ontstaan telkens ‘kijkgaten in de tijd’; een spannend effect, dat zowel in het trappenhuis als op de parkeerlagen steeds nieuwe beelden oplevert.

Door De Tijdtrap is parkeren niet langer alleen een praktische handeling, maar een bijzondere en inhoudelijke ervaring over de geschiedenis van Rotterdam. De tentoonstelling is elke dag geopend en bovendien voor iedereen vrij toegankelijk. Zo wordt op een laagdrempelige manier het verleden van deze locatie aan een zeer breed publiek getoond, van internationale toeristen tot lokale schoolkinderen. De Tijdtrap levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de beleving en historische identiteit van de binnenstad.

Awards

Dutch Public Archaeology Prize 2015

Winner