WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Objecten Vertellen

Things that Matter

Tropenmuseum, Amsterdam (NL)

Things That Matter is een vaste tentoonstelling in de grote lichthal van het Tropenmuseum over belangrijke dingen en het belang van dingen: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst. Aan de hand van tien vragen zijn objecten uit de museumcollectie te zien waarbij iemand – uit Nederland en ver daarbuiten – zijn of haar persoonlijke verhaal deelt. Zo vertelt Jörgen Raymann over het mixen van verschillende religies in zijn familie en spreekt activiste Kathy Jetnil-Kijiner haar zorgen uit over de stijging van de zeespiegel en het effect daarvan op haar cultuur.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Tropenmuseum
Jaar
2018
Oppervlakte
900 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art direction
Team
Wendy Snoek (lead), Herman Kossmann, Robin Schijfs, Matt Vermeulen
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Constructie
Kloosterboer Decor, VHS b.v., Com Creative
Fotografie portretten
David Vroom
Interactives
Studio Louter, YiPP
Architectuur van de lichthal

De lichthal moet ook voor andere activiteiten zoals een opening of manifestatie gebruikt kunnen worden. Er was ook de wens om de oorspronkelijke architectuur van het 19e-eeuwse gebouw weer te laten spreken. Daarom hebben we met ons ontwerp de grote middenruimte vrijgelaten en alle voorzetwanden voor de ramen weggehaald zodat het daglicht weer vrij de ruimte in kan stromen. De monumentale bisjpalen uit Papua New Guinea die soms wel 5 meter lang zijn en nergens anders in het gebouw dan in deze lichthal getoond konden worden hebben we op hoogte, aan de kolommen van de grote spanten gemonteerd en geven de hal nu een magische uitstraling.

Verschillende werelden

Onder de bestaande arcades hebben we aan twee kanten van de hal, ruimtelijke installaties van verschillende maten ontworpen die geheel losstaan van de architectuur van het gebouw. Aan de binnenkant van zo’n doos kom je steeds een andere wereld binnen. Met telkens een andere sfeer, setting en collectie, en een ontmoeting met een persoon en zijn of haar verhalen. Aan de buitenzijde zijn grote lichtbakken van een groot aantal Nederlanders rondom dezelfde vraag. Hun verhalen kan je beluisteren.

Play
Waar geloof jij in?

Voor veel mensen is de invulling van hun geloof een persoonlijke aangelegenheid. Ze kiezen zelf uit welke religies ze elementen overnemen. Op zoek naar verdieping, verbinding en inspiratie mengen steeds meer mensen elementen van verschillende spirituele tradities. Daarbij zijn rituelen belangrijker dan dogma’s. Hier vertelt Jörgen Raymann over het mixen van verschillende religies in zijn familie.

Wanneer is cultuur van jou?

Hier vind je tal van voorbeelden van culturele toe-eigening: het gebruiken van elementen uit een andere cultuur voor eigen doeleinden of winstoogmerk. Zoals symbolen, kleding, haardracht, dans, muziek of taal. Je kunt je mening geven over voorbeelden die tot ophef leidden.

Hoe zorg je voor nieuw leven?

Doctoren en specialisten zijn tot steeds meer in staat. Toch lukt het niet iedereen die het wenst om kinderen te krijgen. Daarom zijn er over de hele wereld rituelen, gebruiken en voorwerpen die moeten helpen bij het creëren van nieuw leven.