WELCOME TO OUR BACK OFFICE

On view

Vele Steden

Typisch Frankfurt

Historisch Museum Frankfurt (DE)

De verbeelding aan de macht – In de nieuwe uitbreiding van het Historisches Museum Frankfurt – gelegen tussen het stadhuis en de rivier de Main – hebben we één tijdelijke tentoonstelling en twee vaste ontworpen. In deze tentoonstellingen ontdek je de vele gezichten van de stad, zonder dat we de stad zelf laten zien. Het beginpunt van ‘Typisch Frankfurt!’ is een reusachtige sneeuwbol, centraal in de tentoonstellingsruimte. Zo’n sneeuwbol die je koopt in een souvenirwinkel.

Locatie
Frankfurt (DE)
Klant
Historisches Museum Frankfurt
Jaar
2017
Oppervlakte
1500 m2
Status
Permanent
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Creative direction, Boekontwerp
Team
Martin Saemmer (lead), Herman Kossmann, Sietske Sips, Robin Schijfs, Michel de Vaan, Martijn Sas, Roel Bolhuis
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Film en animaties
Shosho
Kunstenaar Frankfurt-maquette
Herman Helle, Hotel Modern
Kunstenaars sneeuwbol-maquettes
Florian Goettke, Daniel Verkerk, Edwin Zwackman, Marc Giai-Miniet, Michael Birn, Rob Voerman, Stephan Mörsch, Tracey Schnelling
Bouw
InSynergie GmbH
Architect
Lederer Ragnarsdóttir Oei
Een bol die werkt als een jukebox

In de sneeuwbol vind je acht typische Frankfurter clichés, elk vormgegeven door een internationale kunstenaar. Als je een cliché kiest, tilt een robotarm de maquette uit de kelder van de sneeuwbol omhoog. Tegelijkertijd komt de maquette tot leven door een 360 graden projectie op de ronde wanden om je heen. Buiten op het plein kunnen bezoekers van bovenaf in de sneeuwbol kijken. Een spectaculair gezicht.

Een plek voor onderzoek, reflectie en discussie

Op de derde verdieping vind je de tentoonstelling ‘Frankfurt Jetzt!’. Vast onderdeel is de 75 m² grote Frankfurt-maquette die de Rotterdamse kunstenaar Herman Helle maakte van gevonden voorwerpen uit Frankfurt. Omdat deze maquette veel ruimte laat voor eigen interpretatie, is dit een plek geworden waar bezoekers als vanzelf met elkaar in gesprek gaan over de stad.

Stadtslabor

Een ander vast onderdeel van ‘Frankfurt Jetzt!’ is het stadslaboratorium. Een oneindig flexibele plek waar steeds nieuwe workshops en lezingen kunnen plaatsvinden op basis van thema’s die de inwoners van Frankfurt zelf inbrengen. Zo onderzoeken we hoe de bewoners van Frankfurt hun stad beleven, dagen we ze uit om deel te nemen aan het debat en worden ze zelf onderdeel van het Historisches Museum Frankfurt.