WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Springlevend

Wie niet Weg is, is Gezien

Joods Historisch Museum, Amsterdam (NL)

Van 30 november 2010 tot 8 mei 2011 was de overzichtstentoonstelling Wie niet weg is, is gezien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien. In deze tentoonstelling werd de verscheidenheid van joods Nederland ná de Tweede Wereldoorlog getoond aan de hand van beeld, geluid, filmfragmenten, interviews en meer.

Locatie
Amsterdam (NL)
Klant
Joods Historisch Museum
Jaar
2010
Oppervlakte
200 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Onderzoek en samenstelling
Carine Lacor, Bart Wallet
Projectmanagement
Hetty Berg
Film research
Gerard Nijssen
Montage
Erik Willems
Multiscreen en postproductie
Itamar Naamani/Zootroop
Muziek
Big Orange
Interviews
Hetty Berg en Judy Schagen
Coordinatie
Martine Stroo
Fotografie en digitale bestanden
Peter Lange en Anton Kras
Audiovisuele software en installaties
VHS (Visual Hardware Services
Amsterdam belichting
Robert Jan Vos met Niels Bakker
Uitvoering meubels en montage affiche-reproducties
Fraai Metaal
Technische coördinatie en uitvoering
Niels Bakker, Alex de Leeuw, Ruud Visser i.s.m. Allard Kaai, Hans de Moor, René Smulders, Rick van Soolingen, Bas Wierda
Joods Nederland na de Tweede Wereldoorlog

Onderwerpen waren de terugkeer uit de oorlog, de emigratie, de verwerking van de ondergane ellende, het hervatten van de relaties met de niet-joodse omgeving en nieuwe wegen op joods gebied. Hoe pakten de joden in de eerste decennia na de oorlog hun leven weer op? Wat waren de doorslaggevende gebeurtenissen? En hoe kwam de gemeenschap weer tot bloei?

“De uitdaging bij het ontwerpen van deze tentoonstelling was om dit gelaagde en complexe onderwerp met zijn vele perspectieven tot een aansprekende ervaring voor een breed publiek te maken.”

Herman Kossmann

KDJ

Een gelaagde tentoonstelling

Rijke, gelaagde beelden van het persoonlijk en publiek (on)geluk werden getoond, maar ook de internationale invloeden en migratie, en de verschillen in beeldvorming binnen de eigen gemeenschap en daarbuiten. Waar schuurt het? Wat maakt trots en wat is pijnlijk? Welke thema’s zijn onderwerp van publiek debat – en waar wordt liefst in eigen kring over gepraat? De tentoonstelling wil zowel herkenning als verrassing oproepen. De bezoeker kwam in interviews en filmfragmenten tal van bekende en minder bekende mensen uit verschillende generaties tegen met persoonlijke verhalen en eigendommen. Veel van de objecten zijn voor deze tentoonstelling bij elkaar gezocht en werden voor het eerst getoond.

Extra ruimtelijk

Speciaal voor deze tentoonstelling werd het plafond tussen de begane grond en de eerste verdieping opengemaakt waardoor de ruimtelijke ervaring van de synagoge weer tot zijn recht kwam. Een wolk van meer dan 60 in de ruimte hangende affiches verbond daarmee de nieuwe tentoonstelling op begane grond zowel ruimtelijk als inhoudelijk met de eerder door Kossmann.dejong ontworpen vaste opstelling op de eerste verdieping.