WELCOME TO OUR BACK OFFICE

Vederlichte
Schoonheid

Wereld vol Veren

Museum Volkenkunde, Leiden (NL) / Afrika Museum, Berg en Dal (NL) /
Världskultur Museet, Gothenburg (SE) / Etnografiska Museet, Stockholm (SE)

In deze tijdelijke tentoonstelling wordt je meegenomen op een ontdekkingstocht langs verenobjecten uit alle windstreken. Het is een onderdompeling in een fascinerende wereld. Natuur en cultuur smelten samen tot een feest voor het oog. Het onderwerp ‘veren’ heeft allerlei toepassingen en betekenissen. We kozen samen met het museum voor een thematische indeling van de verschillende ruimtes, met thema’s als ‘culturele uitwisseling’, ‘veren die imponeren’, ‘veren die verleiden’ en ‘veren en macht’. Zo krijg je het verhaal gedoseerd aangeboden.

Locatie
Leiden (NL) / Berg en Dal (NL) / Gothenburg (SE) / Stockholm (SE)
Klant
Museum Volkenkunde, Afrika Museum, Världskultur Museet, Etnografiska Museet
Jaar
2018, 2016
Oppervlakte
800 m2 (gemiddeld)
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp, Art direction
Team
Wendy Snoek (lead), Sietske Sips, Remco Swart
Lichtontwerp
HeinzLoopstra
Film
Shosho
Audio en soundscapes
Shosho, All things moving, Studio Woth
Bouw
Brandwacht & Meijer, Vertical Vision, TARS Visuele Presentatie
Over de top

In elke ruimte hebben we uitgepakt. Toegespitste theatrale scenografie maakt de concentratie op de deelonderwerpen sterker. Door samenwerking met licht-, geluid- en mediaontwerpers is een totaalervaring gecreëerd voor alle zintuigen. Je waant je in de verschillende ruimtes telkens in een compleet andere wereld. Je kunt steeds meer aspecten en diepere betekenislagen ontdekken.

De pracht van de natuur

De verwondering voor de natuur straalt van de tentoonstelling af. Gek hoe naakt de mens eigenlijk is in vergelijking met de bonte pracht en praal van vogels. Gevangen in een enorme vogelkooi, waarin nu eens niet de vogels zitten, kijken we naar een ‘paradijs van vogels’. In de kooi zijn ‘storyboxen’ opgenomen: transparante vitrines met animaties, artefacten, licht, tekst en illustraties. Ze gaan over hoe we veren en vogels voor eigen doelen gebruiken.

Het toppunt van inspiratie

Het hoogtepunt is een dynamische modeshow, ontworpen met ritmische licht- en geluidseffecten; een ode aan de creativiteit van hedendaagse modeontwerpers zoals Jean Paul Gaultier en Thierry Mugler. Met filmprojecties komen de gevederde jurken in beweging en zwieren ze over de catwalk.

Een vederlicht ontwerp

De eerste ‘Wereld vol Veren’ was te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Daarna hebben we de tentoonstelling nog een aantal keer aangepast voor presentatie in het Afrika Museum in Berg en Dal, het Museum van Wereldculturen in Göteborg en het Etnografisch Museum in Stockholm.

Media
Play

Voorbereiding van collectiestukken

Play

Achter de schermen

Play

Ann Follin over Veren

Play

Wendy Snoek over Veren