WELCOME TO THE BACKSTAGE

On view

from all
sides

Torn Island

Bunker at Texel, De Cocksdorp (NL)

Step into a decisive moment in the story of the Georgian Uprising in WOII. You are transported into the minds of Georgian soldiers and Texel civilians who are discussing a change of tactics after a failed uprising: from now on it’s every man for himself. Listen to the echo of a past that divides the island until today. The narrative sets in a bunker that is rustic, raw and where the walls have their own stories to tell.

Location
Texel (NL)
Client
Aviation & War Museum Texel
Year
2020
Surface
400 m2
Status
Permanent
Role
Concept, Spatial Design, Graphic Design, Art-direction, Light Design
Team
Michel de Vaan, Sietske Sips, Anna Maria Versloot, Jikke van Giffen
Content development and project management
VIND Fundraising
Sound system and spatial sound production
usomo by FRAMED immersive projects
Build
Fiction Factory
Volunteers of the Aviation & War Museum Texel
Direction
Tom Hofland, Pascal van der Hulst
WALK A MILE IN A SOLDIER’S BOOTS

We leave you to be the judge – at the end of your visit, you will be left with the questions of right and wrong in this conflict. There are no explanatory texts, no beginning or end. This is not a quintessential exhibition – the physical structure is left almost bare. Each sculptural element represents a dialogue in the story. They connect the audio to the environment. While you listen, you get a glimpse in the minds of the characters involved, and are challenged to consider their perspectives.

AN AUDIO DRAMA UNFOLDING IN SPACE

This project gave us the chance to experiment with storytelling using only sound. We chose to make it a truly spatial experience by using a multi-dimensional sound system. Because of very precise geo-tracking you will not only hear different dialogues but will also hear changes in direction and volume depending on where you step. We collaborated with professional actors, podcast-makers and a spatial AV specialist to create a spatial audio drama that feels authentic. It is enhanced by a soundscape of singing soldiers, seagulls, and distant shelling.

LEAVING THE AUTHENTICITY OF THE SPACE INTACT

The structure of the bunker is left bare for the imagination to run free. The ceiling and walls show signs of the horse shed and graffiti spot for teenagers it used to be. Only the red Padouk wooden floor and sculptural, hands-on elements are added. They keep you physically engaged while you listen. There is no added scenography other than the red lighting, reminding you of communism or the blood that was spilled.

When you only work with audio you really trigger people’s imagination

Michel de Vaan

Lead Designer - KDJ