WELCOME TO THE BACKSTAGE
Digital Depot

Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam (NL)

Interaction between the public, digital information and tangible works of art plays a central role in Digital Depot. The entire collection is shown on a new digital interface, with different layers of information presented in a didactic but amusing way.

Location
Rotterdam (NL)
Client
Museum Boijmans van Beuningen
Year
2003
Surface
520 m2
Status
Permanent
Role
Spatial design, Graphic design
Multimedia development
Lust ism Jason Laan
Furniture design
Tejo Remy & Rene Veenhuizen
Digital software design
Vepon Automatisering
Hardware
VHS bv
Searching for stories

65 works of art hang on both sides of a long wall, in a way that is reminiscent of a gigantic tool rack. These pictures conceal many stories about art, the museum, the collection and the art industry in general. The visitor is invited to search for these stories, on interactive glass screens suspended in front of the pictures. Screens made of special priva-light glass which is matted electrically through touch, making it a surface to project on. The visitor can click through and find information about other works from the same artist or related works by other artists in the collection.

Data cloud

The second part of the Digital Depot consists of a so-called ‘data cloud’. The 6-metre wide projection on the wall depicts a virtual universe of little balls that represent all the items in the museum collection. With the help of a joystick, visitors can literally penetrate the 116,712 objects. Each ball represents an item from the collection. Different colours are used to indicate the different sub-collections. The data cloud is directly linked to the museum’s collection registration system. This provides visitors with spectacular insight into the (most up-to-date) size and structure of the collection.