WELCOME TO THE BACKSTAGE

Hotel of
the World

Hotel Bazar

Amsterdam (NL) / Rotterdam (NL)

A world hotel – Hotel Bazar – was designed above the multicultural Bazar restaurant in Rotterdam. Several floors of office space became vacant in this office block dating from the fifties. These could then be transformed into part of the hotel. A different continent was taken as a source of inspiration for each floor. The idea is that the hotel visitor is fully immersed for one night in a totally different ambience than that of daily life. Following the thousand and one nights and South America floors, designed earlier by Kossmanndejong in 2000, the third floor has now been developed with the theme of Africa. Each room represents a different country and a different African culture or tribe. Eleven totally different rooms, freely translated, never literally.

Location
Amsterdam (NL) / Rotterdam (NL)
Client
Hotel / Restaurant Bazar
Year
2005, 2003, 2000
Surface
640 m2 / 640 m2 / 700 m2
Status
Permanent
Role
Interieur
Team
Herman Kossmann, Robert van der Linde, Martijn Sas, Jos Kuppens, Maaike van Keimpema
Unique identity and character

In this world hotel, each individual floor focuses on a different world continent. In addition, each room represents a different country within that continent. Kossmanndejong was responsible for both the architectural aspects of the conversion and the interior design. When designing the rooms, we opted for a wide diversity of spatial use, ambience and finish. This ensured that each room had its own unique identity and character. Each bed, each bathroom and floor finish differed from the other rooms. A night spent here is therefore a unique experience, even for a frequently returning guest.

Restaurant

In addition to its restaurant in Rotterdam, Restaurant Bazar has now also opened its doors in Amsterdam. The former Buiten-Amstel Church on Albert Cuyp market street has been converted into a melting pot of cultures where everyone can come to eat, drink and endlessly look around.

A typical Arab market ambience has been created: a lively, busy place, chaotic but always convivial. Different styles converge here in the interior design, personnel and food. The focal point, visible from all sides, is a large round bar situated on the ground floor, comprising refrigerated display cabinets, food cans and old wood. All drinks are served from here and guests can wait here until a table is free. Around this lie different raised floors in various colours, with balustrades of blue glazed openwork stone. These elevated floors create a division into different neighbourhoods, each with its own uniquely different character. These neighbourhoods give the huge ground floor area a certain degree of intimacy.