WELCOME TO THE BACKSTAGE
Play

Safety vs. functionality: looking for the best headphones to use in a factory Expedition HVC

07.01.2021 at 17:39 by Roel Bolhuis

Play

The new temporary exhibition in House of European History is 'under construction' Fake for Real

07.01.2021 at 17:32 by Tsur Reshef

Play

The last steps before the Coronel Pavilion at the Portuguese-Israeli Cemetery Beth Haim is opened! Coronel pavilion

29.11.2020 at 14:30 by Remco Swart

Play

All in good hands with Fiction Factory Museum of the Mind

07.11.2020 at 17:32 by Femke Bijlsma

Play

"Who Cares?" The first model for a personal story in the upcoming exhibition on the Mind Museum of the Mind

20.08.2020 at 11:45 by Robert van der Linde

Visiting Paleis Het Loo together with Ina, to get an impression of the new exhibition spaces that are currently under construction. Het Loo palace

22.06.2020 at 14:08 by Robin Schijfs

Play

Last trip before Corona Lockdown: Usomo from Berlin calibrating their audio tracking system in the Polder of Texel next to the bunker. Torn Island

22.06.2020 at 10:32 by Michel de Vaan

How to become invisible? Prototyping together with WeTheCurious at Bruns Project What If

17.03.2020 at 15:33 by Ina Meininghaus

Play

Prototyping a rainbow crystal sphere for one of the new exhibit constellations at WeTheCurious. Project What If

12.03.2020 at 09:51 by Ina Meininghaus

Play

Workshop at IJsfontein together with the Museum of the Mind - Work in Progress Museum of the Mind

06.02.2020 at 12:26 by Julia Meyerrose

Play

Typo test for Museum of the Mind Museum of the Mind

23.01.2020 at 09:19 by Sietske Sips

Play

Julia sketching for the new permanent exhibition at the Museum of the Mind Museum of the Mind

22.12.2019 at 15:43 by Lieke Ketelaars

Play

Walk-in interactive sound space demonstration by Usomo in our office in Amsterdam... Torn Island

16.12.2019 at 15:10 by Mark de Jong

Play

David Vroom is taking new portrait images for our new website... In progress…

10.12.2019 at 15:10 by Lieke Ketelaars

Play

This is the Introduction pavilion for the Beth Haim cemetery in TAPE Coronel pavilion

10.12.2019 at 10:05 by Herman Kossmann

Play

Doing some research for a new project ;-) In progress…

19.09.2019 at 09:50 by Maaike Sips

Play

Plastic Fantastic: the collection is being installed for the new exhibitions at Naturalis Life

16.08.2019 at 10:29 by Remco Swart

Play

Alejandra trying out the seasonal viewers in The Story of Gardening Museum! The Story of Gardening

10.07.2019 at 11:22 by Elise van Wolfswinkel

Room for
creativity

LEF Future Center

Rijkswaterstaatkantoor Westraven, Utrecht (NL)

The LEF future center was established in order teach employees of the Directorate-General for Public Works and Water Management (Rijkswaterstaat, RWS) more innovative and creative ways of working and, in particular, collaborating. A special wing was reserved for this in the head office of RWS in Utrecht. An inspiring environment, where established patterns are broken out of, and new ways of thinking and working are tested in order to tackle complex issues or challenges which you are not able to figure out with your partners or your team. Other government organisations, such as the Ministry of Defence, the Ministry of the Interior and Kingdom Relations and other ministries and partners, can make use of the future center.

Location
Utrecht (NL)
Client
Rijkswaterstaat Utrecht
Year
2008
Surface
3000 m2
Status
Interior
Role
Concept and Interior design
Team
Herman Kossmann, Mark de Jong, Martijn Sas, Caspar Conijn
Films
Tungsten, Punchcard, Captain Video, De Aanpak
Lighting design
Arup Lighting
Glasshouse installation
Fraai Metaal
Research
Helna van Stiphout, Jaapjan Berg, Els Bakker, Karin Mulder
Architect office building Westraven
Cepezed
Flexibility

We developed the overall concept for LEF in close cooperation with the Directorate-General for Public Works and Water Management. We were responsible for the interior design, the AV applications and the LEF corporate identity, from the clothing of LEF employees to the crockery.

Participants in LEF set to work with each other for a day or half-day under the supervision of a facilitator. Every issue requires a custom-made solution and a different approach or method. Energy and concentration benefit from a change of environment, atmosphere, light and the opportunity to see a situation in a different light. That is why ‘flexibility’ is the most important principle of our design. Using adaptable light and sound, projections, movable floors and furniture, an endless variety of atmospheres and environments are formed, and different moods can be evoked. All spaces can be adapted in detail to the wishes of the user and the nature of the meeting or session.

A continuously different mindset

The use and range of audiovisual aids is an essential part of LEF. There are wall-to-wall projection screens and beamers in each room in order to be able to show tailor-made projections. We have built a unique image database together with various filmmakers and animators. The collection of films and unique images is also the basis for 360-degree projections that bring visitors to the LEF theatre in a different mindset. There are 1,500 LEDs incorporated into the steel computer floor of LEF. The LEDs light up in endless combinations of colours and patterns. In this way, locations are marked, directions are given and atmospheres are created that support work sessions.

No company canteen

The dining and relaxation areas are also part of the concept. The normal RWS company canteen has been transformed into an atmospheric spot where it’s possible to eat, drink or work together in many different ways. Components from the yellow futuristic kitchen can be moved to other locations in the future center, as a result of which eating and drinking can also become part of an inspiring work session. The wooden floor is made from old mooring posts, the lighting consists of a collection of tail lights from cars and the freestanding benches are inspired by steel crash barriers.

The 12-metre high conservatory provides spaces for installations with the theme being Change. These alienating interactive installations stimulate reflection and inspiration in the users of LEF using images and sounds.

Awards

I.D. Magazine Annual Design Review 2009

Environments, Design Distinction

International Design Excellence Awards 2009

Environments, finalist

FX International Design Awards Londen 2009

Workspace Environment, Finalist

International Design Awards 2009

Interior Design of the Year, winner

Designpreis Deutschland 2011

Nominated