Tentoonstelling ‘De Mooiste Stad’ in Amsterdam Museum

16 juni is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘De Mooiste Stad: Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan’ geopend. Deze tijdelijke tentoonstelling over de groei van Amsterdam is ontworpen door Kossmann.dejong en is tot 4 november 2018 te zien in de gratis toegankelijke museumstraat van het Amsterdam Museum.

‘Wij hebben met z’n allen een enorm probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen.’ Aldus Eberhard van der Laan (1955-2017), voormalig burgemeester van Amsterdam en gastcurator van de tentoonstelling. Tot vlak voor zijn overlijden werkte hij aan een tentoonstelling over zijn geliefde stad.

Met ruim 80 foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum, het Stadsarchief en het Kabinet van de Burgemeester maakt Van der Laan duidelijk hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de uitdagingen die horen bij snelle groei en economische bloei. Een ‘schaalsprong’ noemde hij het. Nooit zonder groeipijn, maar wel met zijn favoriete stad als resultaat. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad. De collectie is geplaatst te midden van steigers en steigerdoeken, die symboliseren dat de stad nooit af en altijd in aanbouw is.

Eerder ontwierp Kossmann.dejong voor het Amsterdam Museum de succesvolle tentoonstelling ‘Amsterdam DNA‘.

De tentoonstelling ‘De Mooiste Stad: Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan’ is te zien tot 4 november 2018 in de gratis toegankelijke Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum.