Tentoonstelling ‘FAKE. Die ganze Wahrheit’ in Stapferhaus Lenzburg

Zondag 28 oktober 2018 is in museum Stapferhaus in het Zwitserse Lenzburg de nieuwe tentoonstelling ‘FAKE. Die ganze Wahrheit’ geopend voor publiek. Het tentoonstellingsconcept en -ontwerp is van Kossmann.dejong.

Stapferhaus in Lenzburg is een uniek museum zonder eigen collectie dat vooral bekendstaat om tentoonstellingen over hedendaagse complexe onderwerpen. De eerste tentoonstelling in het nieuwe museumgebouw gaat over waarheid en leugen in brede zin: van onschuldige white lies en nepproducten en nepprofielen op internet, tot ‘alternatieve feiten’ en fakenieuws. Een tentoonstelling over het nut en noodzaak van het liegen, maar ook over de kwalijke kanten van de zaak.

Voor deze tentoonstelling is het Stapferhaus omgedoopt tot het ‘Amt für die ganze Wahrheit’. De bezoeker moet langs een groot aantal loketten en ervaart dat het thema vele onvermoede kanten kent. De tentoonstelling daagt bezoekers uit tot discussie over waarheid en leugen in de privésfeer en in het publieke domein.

Kossmann.dejong was vanaf de conceptfase betrokken bij het architectonische ontwerp van het nieuwe gebouw dat ontworpen is door het Zwitserse bureau pool Architekten. Uitgangspunt van het ontwerp was een tentoonstellingsgebouw met ongelimiteerde mogelijkheden. Een blackbox waarin de meest uiteenlopende multimediale tentoonstellingen kunnen worden gerealiseerd.

‘Het is geweldig een tentoonstelling te mogen maken in dit spannende nieuwe gebouw voor het bekende Stapferhaus, dat al een lange traditie kent om actuele onderwerpen als tentoonstelling voor een breed publiek vorm te geven,’ zegt Herman Kossmann, directeur van Kossmann.dejong.

Eerder maakte Kossmann.dejong in Zwitserland het ontwerp voor de vaste tentoonstellingsinrichting van het Museum für Kommunikation in Bern.

‘FAKE. Die ganze Wahrheit’, vanaf 28 oktober 2018 in Stapferhaus, Lenzburg (CH).