‘Things That Matter’ in het Tropenmuseum

Things That Matter is een nieuwe permanente tentoonstelling ontworpen door Kossmann.dejong voor het Amsterdamse Tropenmuseum. De tentoonstelling gaat over belangrijke dingen en het belang van dingen: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met grote maatschappelijke thema’s van vandaag, zoals migratie en afkomst. Things That Matter is vanaf 13 juli te zien in het Tropenmuseum.

De objecten in de tentoonstelling komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. De verhalen worden verteld in 10 paviljoens waarin telkens één thema centraal staat.

Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt eilandbewoner Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

Door interactieve en audiovisuele media wordt de bezoeker bij de verhalen in de tentoonstelling betrokken. Wat herinnert jou aan vroeger? met muziek, foto’s en andere tijdmachines. Op welke manier laat jij je afkomst zien? met een film waarin mensen vertellen waarom ze trots zijn op hun afkomst en hoe ze dit uitdragen. Wat heb je nodig om je in een vreemd land thuis te voelen? met rekwisieten gebaseerd op (of nagemaakt van) spullen die echte vluchtelingen hebben meegenomen. En: Waar geloof jij allemaal in? met een altaar vol religieuze voorwerpen van verschillende religies.

De tentoonstelling Things That Matter is vanaf 13 juli 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Eerder ontworp Kossmann.dejong de tentoonstelling ZieZo Marokko voor Tropenmuseum.